Exkluzivní „kokokostky“ potěší jak snadnou přípravou, tak šťavnatou náplní z čerstvého ovoce i křupavým kabátkem z čokolády. My jsme dovnitř ukryli borůvky, maliny a ostružiny, ke kterým jsme doladili i mrazem sušené ovoce na ozdobu. Uvnitř kostek se budou skvěle vyjímat také jahody, rybíz nebo třeba třešně. Vybírejte vždy ovoce dle aktuální sezony, proměníte tím chuť i vzhled tohoto lahodného bezlepkového dezertu.

Mražené kokosové kostky v čokoládě s čerstvým a lyofilizovaným ovocem

Na 30 kostek potřebujete:

  • 200 g strouhaného kokosu 
  • 140 ml kokosového krému 
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 až 3 lžíce medu
  • čerstvé borůvky, ostružiny, maliny

Na polevu:

  • 200 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády 
  • lyofilizované borůvky, ostružiny, maliny

Postup

  1. Smíchejte v míse strouhaný kokos s kokosovým krémem (lze nahradit ztuhlou částí kokosového mléka) a vanilkovým extraktem. Chcete-li, můžete přikápnout i trošku kokosové esence. Podle chuti přidejte 2 až 3 lžíce medu a vše společně promíchejte.
  2. Tuto mírně lepkavou hmotu rozdělte na dvě části. První polovinu naneste na pečicí papír a uprostřed z ní uplácejte asi 3 mm vysoký obdélník o přibližné velikosti 20 x 15 cm. Vyskládejte na něj umyté a okapané ovoce v pěti řadách o šesti kouscích. Celý povrch pak posypejte zbylou kokosovou hmotou a z vrchu i ze stran ji zlehka, avšak pevně, umačkejte, dokud nevznikne celistvý obdélník. Do pečicího papíru pak celý obdélník zabalte a vložte na rovnou plochu do mrazáku – alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.
  3. Nad vodní lázní rozpusťte hořkou nebo mléčnou čokoládu, podle toho, jakou máte raději (případně je můžete nakombinovat). Doporučuji vyzkoušet i variantu s hořkou čokoládou dochucenou chilli (pokud dezert nechystáte vyloženě pro děti) – chutná skvěle.
  4. Vyndejte z mrazáku ztuhlý kokosový obdélník a nakrájejte jej pomocí dlouhého ostrého nože na 30 čtverců. Každý z nich pak v rozpuštěné čokoládě obalte a odložte na mřížku. Zároveň každý čtverec rovnou posypejte lyofilizovaným ovocem. To buď rozmělněte mezi prsty a sypejte na povrch ještě neztuhlé čokolády nebo jednotlivé mrazem sušené ovoce předem rozmixujte v mixéru. Mezi prsty se však ovoce rozdrtí snadno a větší kousky dodají dezertu ještě lákavější vzhled. Kostky plněné borůvkami sypejte borůvkovou drtí, malinové malinovou a ostružinové ostružinovou nebo různé druhy ovoce namíchejte.
  5. Nachystané kostky vložte před konzumací na 20 až 30 minut do lednice, aby zatuhly. Jestli vám nějaké kostky po první ochutnávce zbudou, uchovejte je do jejich spotřebování v lednici.