Tento slavný britský dezert nese název po elitní chlapecké internátní škole Eton, která se nachází nedaleko Windsoru. Údajně vznikl ve třicátých letech minulého století, kdy se zde podával při kriketovém zápase mezi studenty Etonu a konkurenční Harrow. Od té doby se servíruje každým rokem. Původně šlo o rozlámané sněhové pusinky, šlehačku a šťavnaté jahody, dnes ale můžeme najít nespočet variant, jako je například tato ostružinová

Pokud hledáte rychlý dezert, můžete nahradit domácí pusinky těmi kupovanými, díky kterým ho máte hotový do pár minut, a určitě i tak všem zachutná. 

Dezert do skleničky: Eton mess s ostružinami

Na 4 porce potřebujete (nebo kupte pusinky hotové):

  • 2 bílky
  • 150 g krupicového cukru

Na krém:

  • 300 g zakysané smetany 
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 400 g ostružin

Postup

  1. Začněte s přípravou pusinek. Bílky pomocí robotu či ručního šlehače začněte na střední otázky šlehat, jakmile jsou téměř pevné, postupně přidávejte po lžících cukr. Vždy počkejte cca 10 sekund po každé lžíci, až poté přidejte další. Po zašlehání veškerého cukru zvyšte na maximální rychlost a šlehejte dalších 5 minut. Výsledný sníh by měl být vlivem velkého množství cukru lesklý, lehce tahavý, a tak hustý, že téměř nepůjde oklepat z metličky. 
  2. Předehřejte troubu na 110 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Vyšlehané bílky přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou či zdobicí špičkou a vytvarujte jednotlivé pusinky. 
  3. Plech vložte do trouby a pusinky sušte cca hodinu až hodinu a půl dle jejich velikosti. Po upečení troubu pouze vypněte a nechte pusinky uvnitř dojít do pokojové teploty.
  4. Jakmile jsou pusinky vychladlé, připravte krém. 300 g ostružin rozmačkejte vidličkou, poté přidejte zakysanou smetanu a 3 lžíce moučkového cukru. Promíchejte a dejte prozatím stranou. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuhé šlehačky.
  5. Nyní celý dezert zkompletujte. Na dno sklenic rozlámejte na velké kusy pusinek, poté přidejte krém, vyšlehanou šlehačku a celé ostružiny. Celý proces opakujte, než budete mít sklenice plné. Ihned podávejte. Hotový dezert můžete uchovávat i v lednici, pusinky však ztratí svou křupavost.