Zelené fava fazole jsou měkké a zbavené slupky, takže je jejich příprava velmi snadná a rychlá. V dnešním receptu poslouží jako základ pro rychlejší a stravitelnější variantu oblíbeného falafelu. Luštěninové placičky pak můžete podávat s čerstvou zeleninou, v pita chlebu nebo s hummusem.
Jednoduchý falafel z fava fazolí
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g mražených fazolí fava bez slupky
- 50 g bílé části pórku
- 1 jarní cibulka
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- 2 hrsti hladkolisté petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- Rostlinný olej na smažení
Postup
- Fazole fava nechte rozmrazit a důkladně je propláchněte studenou vodou. Omyjte pórek, jarní cibulku, čerstvý koriandr a petržel a poté je nahrubo nakrájejte.
- Zeleninu a bylinky dejte spolu s česnekem a fazolemi do kutru a mixujte, dokud se nevytvoří jemná pasta (asi 2 až 3 minuty), pak přidejte sůl a koření. Znovu mixujte, dokud se hmota dobře nespojí.
- Poté těsto přendejte do mísy, přidejte hladkou mouku a vejce a společně zamíchejte. Mokrýma rukama tvořte placičky, které opékejte z obou stran na pánvi na řepkovém či olivovém oleji.
- Placičky podávejte teplé či studené na talíři s opečeným sýrem halloumi, čerstvou zeleninou a hummusem nebo v pita chlebu.
Kde koupit fava fazole: Fazole jsou běžně k sehnání mražené například v Makru, na Košíku nebo v Lidlu.