Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Má být podle vás zdravé jídlo pestré, barevné, chutné a jednoduché na přípravu? Pak splňuje falafel z červené řepy přesně váš dobrý vkus. Nesmaží se v oleji jako originální falafel, což ušetří notnou dávku kalorií i vaše zdraví. Pokud byste chtěli energetickou vydatnost pokrmu snížit ještě více, vyměňte pita chléb za zeleninový salát a dip nařeďte kapkou vody – poslouží vám jako senzační dresink.

Falafel je mimochodem velice chutný i druhý den – přímo se nabízí schovat si pár kuliček do krabičky jako součást vašeho oběda do krabičky.

Domácí řepný falafel z trouby & avokádový dip

Na 2 porce falafelu potřebujete:

  • 200 g uvařené/sterilované cizrny
  • 1 středně velká červená řepa – vcelku uvařená (cca 130 až 150 g)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ menší červené cibule
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • 50 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 40 až 50 g luštěninové mouky – v tomto případě mouka z červené čočky

Dip:

  • 1 avokádo
  • 100 g zakysané smetany
  • Citron
  • ¼ červená cibule
  • Sůl
  • Koriandr

K podávání:

  • 4 (celozrnné) pita chleby
  • Salát little gem
  • Salátová okurka
  • Koriandr

Postup:

  1. Oloupanou červenou řepu, cizrnu, česnek, cibuli, římský kmín, olej, špetku soli a pepře vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  2. Směs zahustěte moukou. Navlhčete si dlaně a tvarujte z hmoty kuličky o velikosti pingpongového míčku. Mělo by vám vzniknout cca 20 až 22 kuliček. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 220 °C (horkovzduch) 20 až 25 minut.
  3. Než se pustíte do přípravy dipu, dejte si do trouby ohřát pita chleby. Na dip rozmačkejte avokádo vidličkou a smíchejte se zakysanou smetanou. Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Cibuli a několik snítek koriandru nakrájejte najemno a vmíchejte do dipu. Podle potřeby dosolte.
  4. Rozpečené pita chleby rozkrojte. Uvnitř potřete dipem a naplňte natrhaným salátem, okurkou (tu můžete nakrájet na plátky, hranolky anebo naškrábat škrabkou na brambory – půjde vám pak pěkně rolovat). Do každé poloviny vložte pár kuliček falafelu a ještě posypejte koriandrem.