Tiramisu overnight oats si už nějakou dobu užívají slávu na sociálních sítích. Přes noc odleželé vločky jsou super rychlou a chutnou variantou snídaně, na kterou se budete opravdu těšit. Klasické tiramisu připomínají především kvůli obsahu kávy, kakaa a rovněž vzhledem.

Odvážlivci, kteří mají rádi ostřejší rána a potrpí si na autentičnost, mohou k vločkám přidat i pro tiramisu tolik typické amaretto. Ve variantě pro děti naopak kávu i amaretto samozřejmě vynechte. Mléko můžete použít živočišné i rostlinné, skvěle chutná právě ovesné či mandlové. Jogurt příjemně dochutí vanilková semínka nebo špetka nastrouhané tonka fazole.

tiramisu vločky

Tiramisu overnight oats – přes noc odleželé ovesné vločky

Na 4 porce (skleničky) potřebujete:

  • 200 g ovesných vloček
  • 4 lžičky chia semínek
  • 340 ml ovesného nebo jiného mléka
  • 6 lžic javorového sirupu
  • 60 ml silné kávy
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 1 vanilkový lusk
  • Holandské kakao na posypání

Postup

  1. Ve větší míse smíchejte vločky, chia semínka, ovesné mléko, javorový sirup a šálek kávy. Vzniklou směs rozdělte do čtyř čistých skleniček. Jemným zatřesením obsah uhlaďte.
  2. V jiné misce smíchejte řecký jogurt s vanilkovou dření z jednoho lusku. Jogurt rozdělte do skleniček na ovesnou směs. Zlehka jej naneste doprostřed a nechte sjet až ke stranám.
  3. Snažte se, aby se jogurt nesmíchal s ovesnou vrstvou. Záleží však na hustotě jogurtu. Pokud se trošku spojí, ničemu to nevadí, jde hlavně o estetickou stránku.
  4. Vrstvu jogurtu zaprašte pomocí jemného síta holandským kakaem. Okraje skleniček před posypáním objeďte navlhčeným ubrouskem, aby se na nich kakao rovněž zachytilo.
  5. Naplněné skleničky vložte přes noc (nebo alespoň na několik hodin) do lednice a čekejte trpělivě na skvělé ranní probuzení. Před podáváním znovu zlehka zasypejte kakaem.
tiramisu vločky

Tipy & triky

  • Tiramisu overnight oats můžete uzpůsobit svým jídelním návykům i potravinovým intolerancím. Lze tak použít ovesné vločky bez lepku nebo rostlinnou variantu jogurtu i mléka namísto klasického.
  • Pro ostřejší chuť dolaďte vločky typickým amarettem, případně přidejte mandlový extrakt, pokud se chcete alkoholu po ránu raději vyhnout. Mandlový likér ovšem využijete i do krémového amaretto cheesecaku.
  • Stejně tak můžete použít kávu bez kofeinu nebo žádnou, pokud si chutné chvíle radosti budou užívat i vaše ratolesti.
  • Inspirací na další lahodné snídaně vám mohou být rovněž makové lívance se švestkami, jogurtové muffiny s hruškami nebo francouzský toust pain perdu.