Recepty z jednoho hrnce jsou pro přípravu i servírování velice komfortní. Benefitem, který se dá navíc tomuto italskému ragú přičíst, je opravdu bohatá chuť i vůně. Jakpak by ne? Chutě a vůně ingrediencí měly spoustu času prolínat se pod poklicí tak, aby utvořily dokonale harmonické spojení. Pokrm doporučuji servírovat s čerstvou bagetou, která z talíře vysaje omáčku do poslední kapky. A nezapomeňte na sklenku červeného vína, které jste do vaření použili.
Italské hovězí ragú s bramborami, olivami a červeným vínem
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g hovězího zadního (kýta, ořech nebo květová špička)
- Sůl & čerstvě mletý pepř
- Řepkový olej
- 2 cibule
- 2 řapíky celeru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky rajského protlaku
- 150 ml červeného suchého vína
- 300 g krájených rajčat v plechovce
- 400 až 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 až 3 bobkové listy
- 2 větvičky rozmarýnu
- 300 g drobných brambor (grenaille)
- 1 menší hrst zelených oliv
- 1 menší hrst oliv kalamata
- Petrželka k podávání
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na větší kostky (o něco málo větší než při přípravě guláše). Osolte a opepřete.
- Pokud máte litinový hrnec nebo pánev, je ideální použít právě toto nádobí. Rozehřejte v hrnci 2 lžíce oleje. Maso zprudka opečte ze všech stran a poté vyndejte na talíř.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce přidejte asi lžíci oleje. Cibuli a celer opékejte na středním stupni zhruba 5 minut.
- Do hrnce přidejte najemno nasekaný česnek, protlak a míchejte půl minuty až minutu. Podlijte vínem a za občasného míchání vařte na vyšším stupni asi 2 minuty. Zbytek vína, pokud už jej nemáte nalitý ve skleničce, můžete použít do rajčatového rizota nebo hovězích líček na víně.
- Do hrnce vraťte maso. Přidejte krájená rajčata, 300 ml vývaru, oregano, bobkový list a rozmarýn. Osolte a promíchejte.
- Přiklopený hrnec vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a nechte táhnout 3 hodiny.
- Brambory operte a překrojte napůl. Hrnec vyndejte z trouby a větvičky rozmarýnu odhrňte opatrně stranou, aby při míchání jehličky neopadaly ze stonku. Podlijte podle potřeby vývarem (100 až 200 ml) a přidejte brambory a olivy. Promíchejte, znovu přiklopte a táhněte další hodinu. Podávejte posypané nadrobno nakrájenou petrželkou. Servírujte s bagetou, chlebem nebo s rýží.