Recepty z jednoho hrnce jsou pro přípravu i servírování velice komfortní. Benefitem, který se dá navíc tomuto italskému ragú přičíst, je opravdu bohatá chuť i vůně. Jakpak by ne? Chutě a vůně ingrediencí měly spoustu času prolínat se pod poklicí tak, aby utvořily dokonale harmonické spojení. Pokrm doporučuji servírovat s čerstvou bagetou, která z talíře vysaje omáčku do poslední kapky. A nezapomeňte na sklenku červeného vína, které jste do vaření použili.

hovezi ragu na cervenem vine

Italské hovězí ragú s bramborami, olivami a červeným vínem

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g hovězího zadního (kýta, ořech nebo květová špička)
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • Řepkový olej
  • 2 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 150 ml červeného suchého vína
  • 300 g krájených rajčat v plechovce
  • 400 až 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 300 g drobných brambor (grenaille)
  • 1 menší hrst zelených oliv
  • 1 menší hrst oliv kalamata
  • Petrželka k podávání
hovezi ragu na cervenem vine

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na větší kostky (o něco málo větší než při přípravě guláše). Osolte a opepřete.
  2. Pokud máte litinový hrnec nebo pánev, je ideální použít právě toto nádobí. Rozehřejte v hrnci 2 lžíce oleje. Maso zprudka opečte ze všech stran a poté vyndejte na talíř.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno. Celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce přidejte asi lžíci oleje. Cibuli a celer opékejte na středním stupni zhruba 5 minut.
  4. Do hrnce přidejte najemno nasekaný česnek, protlak a míchejte půl minuty až minutu. Podlijte vínem a za občasného míchání vařte na vyšším stupni asi 2 minuty. Zbytek vína, pokud už jej nemáte nalitý ve skleničce, můžete použít do rajčatového rizota nebo hovězích líček na víně.
  5. Do hrnce vraťte maso. Přidejte krájená rajčata, 300 ml vývaru, oregano, bobkový list a rozmarýn. Osolte a promíchejte.
  6. Přiklopený hrnec vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a nechte táhnout 3 hodiny.
  7. Brambory operte a překrojte napůl. Hrnec vyndejte z trouby a větvičky rozmarýnu odhrňte opatrně stranou, aby při míchání jehličky neopadaly ze stonku. Podlijte podle potřeby vývarem (100 až 200 ml) a přidejte brambory a olivy. Promíchejte, znovu přiklopte a táhněte další hodinu. Podávejte posypané nadrobno nakrájenou petrželkou. Servírujte s bagetou, chlebem nebo s rýží.