Pokud jste milovník luštěnin, rychlého vaření a vietnamských pokrmů, bude tento recept to pravé pro vás. Takto připravená čočka vám možná bude připomínat karamelizované maso po vietnamsku, nicméně oproti masové verzi je tato podstatně lehčí. A lehčí bude i samotné vaření, pokud použijete již připravenou čočku z plechovky.

Stupeň pálivosti si můžete v pokrmu regulovat sami. Pokud víte, že budete pokrm sdílet s někým, kdo pálivé nemá příliš rád, přidejte do základu jen asi třetinu červené dlouhé kajenské papričky. Pro minimální pálivost můžete použít i menší zelenou jalapeño zbavenou semínek. Pro zesílení pálivosti pak použijte plátky papričky k posypání jednotlivé porce na talíři.

Čočka na způsob vietnamského karamelizovaného masa

Na 2 ­až 3 porce potřebujete:

  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky světlé miso pasty
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 3 lžíce horké vody

Dále:

  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce oleje (řepkový nebo olivový)
  • 2 ­až 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • chilli paprička podle chuti (zde ⅓ červené kajenské papričky)
  • 1 plechovka čočky (cca 420 ml), popř. 150 ml sušené čočky

K podávání:

  • rýžové nudle nebo rýže
  • okurka (stačí asi ½)
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka
  • čerstvá chilli paprička podle chuti

Postup

  1. Připravte si omáčku. Stroužek česneku najemno nastrouhejte nebo prolisujte do misky. Zasypejte cukrem, přidejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, miso pastu a rýžový ocet. Promíchejte, aby se ingredience propojily. Zalijte horkou vodou a ještě zamíchejte. Nechte prozatím stranou.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, zázvor a najemno nakrájenou papričku. Na mírném stupni míchejte asi minutu.
  3. Podlijte dvěma lžícemi vody a dále opékejte pět minut. Během té doby často míchejte a po jedné až dvou minutách vždy, když se začne směs lehce připalovat, podlijte dvěma lžícemi vody. Směs se nesmí pálit, aby nezhořkla.
  4. Pokud používáte sušenou čočku, uvařte ji doměkka. Čočku slijte do cedníku a nechte vykapat. Je-li to potřeba, propláchněte. Dobře okapanou čočku vsypte do pánve. Přilijte čtyři lžíce předem připravené omáčky a na vyšším stupni míchejte, dokud se směs opět nezačne lehce připalovat.
  5. Nakonec podlijte dalšími dvěma až třemi lžícemi omáčky, stáhněte z plotny a promíchejte. Zbytek omáčky přelijte do mističky k podávání.
  6. Uvařené rýžové nudle, popř. rýži, naservírujte do misek. Okurku nakrájenou na tenká kolečka rozprostřete k okraji misky. Doprostřed nandejte část čočky, posypejte nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky a tenkými plátky chilli papričky.