skip to main content

Izraelská kuchyně zasytí i zahřeje. Vyzkoušejte lahodnou hamshuku neboli hummus ve verzi pro masové nadšence

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Hamshuka je zajímavou obměnou, jak podávat klasický hummus. Jedná se vlastně o lehký, nadýchaný hummus doplněný mletým masem v rajčatové omáčce. Tento lahodný pokrm Izraelci snídají, obědvají i večeří (ostatně tak jako hummus samotný) a není se čemu divit, je to opravdová delikatesa. 

Pokud holdujete jehněčímu masu, zkuste ho někdy v receptu nahradit – Izraelci ho v kuchyni využívají velmi rádi. Hamshuku můžete přiostřit mletým chilli nebo kajenským pepřem. Na přelití použijte vždy kvalitní olivový nebo sezamový olej – dokáže s výslednou chutí celého pokrmu velké divy. 

Na 4 až 6 porcí hummusu potřebujete:

  • 250 g sušené cizrny
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 250 g světlé pasty tahini
  • 4 až 6 lžic citronové šťávy
  • 2 až 4 stroužky česneku
  • asi 2 lžičky soli
  • 100 až 150 ml ledové vody

Na masovou směs:

Reklama
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci olivového oleje 
  • 1 červenou cibuli
  • 1 žlutou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky kari koření
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • špetku mletého chilli (volitelně)
  • 3 čerstvé bobkového listy
  • 600 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 70 g rajského protlaku
  • 400 ml sekaných rajčat
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 až 2 lžíce třtinového cukru

K podávání:

  • olivový (nebo sezamový) olej
  • piniové oříšky
  • semínka černého sezamu
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Začněte den předem namočením cizrny, kterou následně uvaříte. Postup, jak na nejlepší hummus, najdete zde.
  2. Následující den začněte s přípravou masové směsi. Na rozpuštěném másle s olivovým olejem dozlatova osmahněte obě nadrobno nakrájené cibule. Pak přidejte česnek a nechte provonět. Římský kmín, papriku, kari, nové koření a případně chilli smíchejte dohromady a přidejte do pánve spolu s bobkovým listem. Promíchejte a nechte koření rozvonět.
  3. Přidejte mleté hovězí maso a rozprostřete jej po celé ploše pánve. Maso osolte, opepřete a nechte zhnědnout ze všech stran. Jakmile pustí trochu šťávy, vmíchejte k němu rajský protlak, sekaná rajčata a vývar. Přisypejte lžíci cukru (zbylou část můžete použít na závěrečné dochucení) a promíchejte.
  4. Ztlumte plamen, pánev přikryjte a směs přibližně 40 minut poduste, dokud se tekutina nezredukuje. Mezitím dokončete přípravu hummusu z nachystané cizrny podle výše zmíněného receptu.
  5. Jakmile bude masová směs hotová, vyjměte bobkové listy a dochuťte ji dle potřeby solí, případně cukrem. Hummus rozetřete na talíř a na něj naservírujte mleté maso. Nezapomeňte jej přelít olivovým olejem, posypat piniovými oříšky, černým sezamem a nasekaným koriandrem.Tip: Kuchyně Blízkého východu je velmi pestrá a nabízí spoustu zajímavých receptů. Posuďte sami a vyzkoušejte také dip z pečených paprik Muhammara, samotný falafel nebo falafelový burger.

Reklama
Reklama