Kapr s povidlovou omáčkou se sušeným ovocem a ořechy neboli tzv. „na černo“ je daleko starší dochovanou úpravou než dnes populárnější kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem

Variant tohoto receptů je nespočet –⁠ třeba s černým pivem nebo perníkem, pečený či vařený, původně se dokonce podával zcela bez přílohy. 

Dnes zasednete ke štědrovečernímu menu, které je u vás v rodině oblíbené, pokud byste ale rádi rybí inspiraci od šéfkuchaře nebo zvolíte zcela postní variantu s tofu, nechť vám jsou naše recepty inspirací a užijete si pohodové a chutné Vánoce.

Kapr na černo

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 podkovy z kapra 
  • 2 lžíce másla
  • 70 g nastrouhané mrkve
  • 70 g nastrouhané petržele
  • 50 g celeru
  • ½ cibule
  • 2 lžíce hnědého cukru 
  • 250 ml rybího vývaru 
  • 2 plátky citronu + k podávání
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 3 sušené švestky
  • 1 lžíce rozinek
  • 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce plátků mandlí
  • Sůl

Postup

  1. Ve velké pánvi na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nasekanou cibuli. Když začnou zlátnout, zasypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte cca 250 ml rybího vývaru, plátky citronu, rozmarýn a koření (ideálně v pytlíčku z kousku gázy, aby se dalo později pohodlně z omáčky vyndat).
  2. Omáčku zamíchejte a vložte do ní osolené porce kapra a duste cca 7 až 10 minut. Pak je vyndejte a do omáčky přidejte povidla, nasekané sušené švestky, rozinky, vlašské ořechy a plátky mandlí. Vařte na mírném plameni společně ještě asi 20 minut, pak vyndejte sáček s kořením, rozmarýn a plátky citronů a do omáčky vraťte porce kapra.
  3. Kapra na černo servírujte s bramborovými pusinkami nebo kroketami, někdy se podává i s knedlíkem. Každou porci můžete ještě posypat nasucho praženými plátky mandlí.