Zvěřina zdaleka není je o volbě, zda „se šípkovou“ nebo „se zelím“, trochu netradičně se dá připravit i jako minutka. Ideální je zvolit dančí hřbet, který je křehký a nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu.
Po svíčkové, guláši, řízkách, rillettes a ragú můžete vyzkoušet i tento recept, který dá vyniknout chuti kvalitní divočiny. Zvěřinu koupíte ve specializovaných prodejnách či e-shopech, v některých řeznictvích, ale i v online supermarketech Košík a Rohlík.
Dančí hřbet s vinnou brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Na 3 porce potřebujete:
- 500 g dančího hřbetu
- 3 kuličky nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 4 kuličky celého černého pepře
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce másla
Na vinnou omáčku:
- 1 šalotka
- 250 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce nakládaných brusinek
- 2 špetky soli
Na smetanové brambory:
- 500 g brambor typu A
- 1 lžíce másla
- 300 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- Sůl
Postup
- Den předem dejte dančí hřbet marinovat. Nové koření, pepř a jalovec nadrťte v hmoždíři. Maso osolte, obalte v koření, pokapejte ho olivovým olejem, přidejte snítky tymiánu a rozmarýnu a v uzavíratelné krabičce ho nechte marinovat ideálně přes noc.
- Druhý den připravte smetanové brambory. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu vymažte máslem, na dno dejte jednu třetinu bramborových plátků, osolte je, posypte částí nasekaného rozmarýnu a zalijte třetinou smetany. Takto postupujte ještě dvakrát se zbytkem surovin. Zakryjte je alobalem a dejte je péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 30 minut, pak alobal sundejte a dopečte je dozlatova.
- Namarinované maso asi hodinu před přípravou vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Otřete ho od směsi bylinek a koření a dejte ho zprudka ze všech stran opéct na litinovou pánev s máslem a snítkami bylinek. Když je maso zatáhnuté, píchněte do něho teploměr nebo sondu, přendejte na malý pekáč a dejte péct k bramborám do trouby na cca 7 až 10 minut, až teplota masa dosáhne asi 60 °C).
- Na výpeku v pánvi (už bez bylinek a připečených kousků) orestujte najemno nasekanou šalotku. Po třech minutách ji zalijte suchým červeným vínem a to nechte zprudka zredukovat na polovinu množství. Pak do něho zamíchejte brusinky, osolte a provařte. Hotovou omáčku přeceďte.
- Upečené maso z trouby vyndejte a nechte ho ještě pár minut odpočívat. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s vinnou omáčkou a smetanovými bramborami.