Zkuste ve shonu konce roku ještě trochu zvolnit a vychutnat si lahodné kančí rillettes. Tahle „škvarkovka po francouzsku“ vyžaduje trochu lenosti už při vaření –⁠ je třeba jen vše vložit do hrnce a čekat. Výsledkem je delikátní masová pomazánka, která je skvostná na topinkách (v zimě klidně k snídani!) a poslouží i jako i milý jedlý dárek.

Kančí rillettes s bílým vínem

Na 6 malých skleniček potřebujete:

  • 1200 g kančího masa (stačí kostky na guláš, případně mix bůčku a plece)
  • 400 g vepřového sádla
  • 400 g bílého vína
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Maso pokrájejte na kostky, vložte spolu se sádlem, vínem, nasekaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem do hrnce a nechte těsně pod bodem varu táhnout asi 4 hodiny, až je maso dokonale měkké. Čas od času zamíchejte a zkontrolujte, jestli není třeba podlít.
  2. Maso pořádně promíchejte, aby se rozpadlo na jednotlivá vlákna. Ochutnejte a případně dolaďte další solí a pepřem. Pomazánka by měla stejně jako domácí paštika působit za tepla lehounce přesoleně.
  3. Děrovanou lžící maso rozdělte do čistých sklenic a trochu ho upěchujte, aby byla šťáva spíše navrchu. Nakonec zalijte sádlem, které zbylo v hrnci, a nechte vychladnout.
  4. Hodinu před podáváním vyndejte skleničku z lednice, aby sádlo povolilo. Pomazánka nejlépe chutná na horké topince se sklenkou vína (to se týká spíše víkendových snídaní…) a kyselou okurkou nebo krátce naloženou cibulí.
  5. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.

Rillettes v pomalém hrnci: Pokud vlastníte pomalý hrnec, neváhejte ho použít. Nejprve ale maso se všemi ostatními ingrediencemi hodinu povařte bez poklice na plotně, aby se odpařil alkohol z vína. Poté nastavte hrnec na nízkou teplotu a spusťte ho na 8 hodin.

Přidejte bylinky: Rillettes chutnají perfektně jen se solí a pepřem, ale zvěřinu můžete doladit i bobkovým listem, novým kořením, jalovcem a tymiánem. Koření buď nadrťte, vařte v sáčku nebo na konci z masa vylovte.