Když nevíte, kde vám hlava stojí. Když dochází nápady na zdravé a rychlé jídlo. Když vám doma zbyla vařená rýže, bulgur nebo quinoa. Když lednice zeje prázdnotou. V těchto i dalších situacích vám vytáhne trn z paty výživná, barevná, zdravá a chutná buddha bowl. Základem je především zelenina – její pestrost na talíři, resp. v misce, přináší i pestrou nálož živin našemu organismu. Přesně takovou, jakou před svátky, kdy situace bývá značně vypjatá, nutně potřebujeme.
Jelikož do racionálního jídelníčku patří i složité sacharidy, doplňte jimi buddha bowl například v podobě celozrnné rýže, bulguru, jáhel anebo luštěnin. Z luštěnin, které jsou mimochodem cenným zdrojem bílkovin, se vyrábí i zde uvedený tempeh. Tempeh při výrobě prochází procesem fermentace, díky čemuž se rozkládají anutrienty zabraňující maximální vstřebatelnosti živin z potraviny. Tempeh obsahuje navíc probiotika, takže pozitivně ovlivňuje naše zažívání. Jde o velice zdravý sójový produkt, a pokud použijete přírodní bez ochucovadel, dodáte tělu živin ještě mnohem více než v případě uzeného nebo marinovaného. Pro dodání většího množství bílkovin v rostlinné formě můžete přidat například quinou. Tuky jsou zde zastoupeny v podobě avokáda a arašídového másla. Namísto něj ale můžete použít také tahini pastu nebo máslo z kešu ořechů či blanšírovaných mandlí.
Buddha bowl s pečeným tempehem a arašídovou omáčkou
Na 2 porce pečeného tempehu potřebujete:
- 150 g tempehu (výběr je na vás)
- 1 lžíce javorového sirupu
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky mletého zázvoru
Arašídová omáčka:
- 2 lžíce arašídového másla
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička mletého koriandru
- Špetka mletého chilli
K podávání:
- 1 hrnek vařené rýže (v tomto případě jasmínová natural)
- 2 hrsti nakrájeného římského (nebo jiného) salátu
- 1 hrst nadrobno nakrájeného červeného zelí
- 1 větší mrkev
- ¼ okurky anebo 3 až 4 koktejlové okurky
- Hrst fazolek edamame
- ½ avokáda
- Hrst oblíbených klíčků
- Čerstvý koriandr
Postup:
- Tempeh nakrájejte na libovolné tvary – kostičky, trojúhelníčky nebo plátky. V misce promíchejte javorový sirup, olej, sójovou omáčku, česnek a zázvor a tempeh v marinádě obalte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch. Pečte 10 až 15 minut.
- Uvedené ingredience na omáčku (arašídové máslo, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, česnek, javorový sirup, koriandr a chilli) společně rozmixujte na omáčku jemné textury. Přendejte do servírovací misky, resp. dvou mističek.
- Do dvou větších misek nebo hlubokých talířů naservírujte na dno rýži, a vedle sebe – po obvodu – pak skládejte další ingredience: salát, zelí, mrkev naškrábanou na tenké plátky, kolečka okurek, čtvrtinu avokáda. Fazolky edamame krátce blanšírujte a misku jimi posypejte. Přidejte opečený tempeh, klíčky a koriandr. Hotovou misku podávejte s arašídovou omáčkou.