Když nevíte, kde vám hlava stojí. Když dochází nápady na zdravé a rychlé jídlo. Když vám doma zbyla vařená rýže, bulgur nebo quinoa. Když lednice zeje prázdnotou. V těchto i dalších situacích vám vytáhne trn z paty výživná, barevná, zdravá a chutná buddha bowl. Základem je především zelenina – její pestrost na talíři, resp. v misce, přináší i pestrou nálož živin našemu organismu. Přesně takovou, jakou před svátky, kdy situace bývá značně vypjatá, nutně potřebujeme.

Jelikož do racionálního jídelníčku patří i složité sacharidy, doplňte jimi buddha bowl například v podobě celozrnné rýže, bulguru, jáhel anebo luštěnin. Z luštěnin, které jsou mimochodem cenným zdrojem bílkovin, se vyrábí i zde uvedený tempeh. Tempeh při výrobě prochází procesem fermentace, díky čemuž se rozkládají anutrienty zabraňující maximální vstřebatelnosti živin z potraviny. Tempeh obsahuje navíc probiotika, takže pozitivně ovlivňuje naše zažívání. Jde o velice zdravý sójový produkt, a pokud použijete přírodní bez ochucovadel, dodáte tělu živin ještě mnohem více než v případě uzeného nebo marinovaného. Pro dodání většího množství bílkovin v rostlinné formě můžete přidat například quinou. Tuky jsou zde zastoupeny v podobě avokáda a arašídového másla. Namísto něj ale můžete použít také tahini pastu nebo máslo z kešu ořechů či blanšírovaných mandlí.

Buddha bowl s pečeným tempehem a arašídovou omáčkou

Na 2 porce pečeného tempehu potřebujete:

  • 150 g tempehu (výběr je na vás)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Arašídová omáčka:

  • 2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Špetka mletého chilli

K podávání:

  • 1 hrnek vařené rýže (v tomto případě jasmínová natural)
  • 2 hrsti nakrájeného římského (nebo jiného) salátu
  • 1 hrst nadrobno nakrájeného červeného zelí
  • 1 větší mrkev
  • ¼ okurky anebo 3 až 4 koktejlové okurky
  • Hrst fazolek edamame
  • ½ avokáda
  • Hrst oblíbených klíčků
  • Čerstvý koriandr

Postup:

  1. Tempeh nakrájejte na libovolné tvary – kostičky, trojúhelníčky nebo plátky. V misce promíchejte javorový sirup, olej, sójovou omáčku, česnek a zázvor a tempeh v marinádě obalte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch. Pečte 10 až 15 minut.
  2. Uvedené ingredience na omáčku (arašídové máslo, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, česnek, javorový sirup, koriandr a chilli) společně rozmixujte na omáčku jemné textury. Přendejte do servírovací misky, resp. dvou mističek.
  3. Do dvou větších misek nebo hlubokých talířů naservírujte na dno rýži, a vedle sebe – po obvodu – pak skládejte další ingredience: salát, zelí, mrkev naškrábanou na tenké plátky, kolečka okurek, čtvrtinu avokáda. Fazolky edamame krátce blanšírujte a misku jimi posypejte. Přidejte opečený tempeh, klíčky a koriandr. Hotovou misku podávejte s arašídovou omáčkou.