Kyjev máme bohužel poslední rok spojený s nesmyslnou válkou. Hned první týdny po invazi se u nás objevily iniciativy na pomoc ukrajinským uprchlíkům, které měly často spojitost právě s jídlem. Restaurace vařily ukrajinská jídla, dost uprchlic našlo zaměstnání v gastru, které se tu dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovních sil. Další pak zakládají svá vlastní bistra, kavárny či cukrárny, a to zdaleka nejen v Praze. A právě jejich um a skvělá ukrajinská kuchyně se do jejich menu vepsaly.

Vedle boršče, vareniků nebo holubců je to právě i proslulý kyjevský kotlet. Možná trošku fádní surovina, jako je kuřecí prso, se snadným vylepšením stane lahůdkou. Když ho jednou okusíte, nebudete chtít kuřecí řízky už připravovat jinak. 

Kyjevský kotlet (plněný kuřecí řízek s bylinkovým máslem)

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 lžíce sekaného čerstvého kopru
  • 1 lžíce sekané plocholisté petrželky
  • 50 g změklého másla
  • 2 ks kuřecích prsou (může být i s kostí – supreme)
  • sůl
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g hladké mouky
  • ghí na smažení
  • bramborová kaše k podávání

Postup

  1. Kopr a petržel nasekejte najemno a smíchejte s máslem. Bylinkové máslo rozdělte napůl, zabalte do potravinářské fólie, vytvarujte do podlouhlého tvaru a dejte do lednice nebo do mrazáku na pár minut ztuhnout. 
  2. Kuřecí prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem do nich vytvořte kapsu, do které vložte ztuhlé bylinkové máslo. Maso teď z obou stran osolte a dejte do lednice, bude se tak lépe obalovat.
  3. Mezitím si dejte vařit do osolené vody brambory. 
  4. Po cca 15 minutách naplněná kuřecí prsa vyndejte z lednice a obalte je nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli, strouhance, znovu ve vejcích a znovu ve strouhance. 
  5. Řízky ihned smažte dozlatova v dostatečné vrstvě tuku (ghí, sádlo nebo mix másla s olejem) a následně je dopečte v troubě předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. 
  6. Z uvařených brambor, másla a mléka vymíchejte bramborovou kaši a tu pak podávejte ke zlatým kyjevským řízkům.

Tip: Zkuste i variantu, kdy maso mezi dvěma pláty potravinářské folie rozklepete a špalíček bylinkového másla do něj zabalíte.