Mrazený smoothie dort je skvělá alternativa mezi klasickým dortem a smoothie. Velkým přínosem je právě to, že je zamrazený, protože v opravdu horkých dnech parádně osvěží. Dort vypadá naprosto úchvatně a paradoxně je s ním naprosté minimum práce.
Ozdobte dort jakýmkoli druhem ovoce či jedlými květinami, které z něj vykouzlí dokonalé umělecké dílo. Smoothie dort funguje skvěle s různými druhy mléka, a pokud máte dostatečně zralé banány, netřeba jej ani doslazovat. V opačném případě můžete přikápnout trochu javorového sirupu či medu.
Letní smoothie dort z mraženého lesního ovoce
Na 20cm koláč potřebujete:
- 100 g mandlí
- 100 g kešu
- 120 g datlí bez pecky
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky soli
Na smoothie vrstvu:
- 200 ml kokosového mléka
- 100 ml mandlového mléka
- 250 g mascarpone
- 400 g mrazeného lesního ovoce
- 2 zralé mrazené oloupané banány
Na ozdobu:
- Mrazené maliny
- Čerstvé třešně
- Kokosové lupínky
Postup
- Mandle a kešu rozmixujte najemno, ne však úplně na prach. Přidejte překrájené datle a postupně na vyšší výkon rozmixujte. Vmíchejte kokosový olej, skořici a sůl a mixujte, dokud se směs nespojí.
- Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem – odnímatelnými okraji formy jej skřípněte a zvenku pak přebytečný papír zastřihněte.
- Ořechový základ vložte na dno formy. Pomocí prstů roztlačte směs po celé ploše a dlaní povrch urovnejte. Vložte prozatím do lednice.
- Kokosové i mandlové mléko vlijte do většího mixéru. Přidejte mascarpone a rozmixujte dohladka. Pak přidávejte po částech zmrzlé lesní ovoce. Nakonec vmíchejte na kousky nakrájené zmrzlé banány.
- Vše rozmixujte pěkně dohladka. Vzniklé smoothie nalijte na vychlazenou ořechovou základnu. Zatřepáním formy povrch urovnejte a dort nechte v mrazáku několik hodin úplně ztuhnout.
- Zhruba půl hodiny před podáváním dort z mrazáku vyjměte – lehce povolí a bude se lépe krájet. Před podáváním jej ozdobte zmrzlými malinami, čerstvými třešněmi a kokosovými lupínky.