Radost ze života bez radosti z jídla prostě není úplná. Stejně to vidí i naši alumni z výběru mimořádných mladých talentů 30 pod 30, které jsme požádali o speciální recepty pro famózní hostinu do Forbes Life. Podnikatelka a spolumajitelka ostravského HogoFogo Bistra Tereza Ovšáková se nebojí experimentů a její langoš s pistáciovým pestem a grilovanou chobotnicí je toho fantastickým důkazem.

Langoš s pistáciovým pestem, jarním býlím a grilovanou chobotnicí by Tereza Ovšáková

Langoše s pistáciovým pestem

Na 4 langoše potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ sáčku sušeného nebo 7 g čerstvého droždí
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje + na vymazání
  • 200 ml vody
  • tuk na smažení (směs arašídového a slunečnicového oleje a ghí) 

Pistáciové pesto:

  • 100 g loupaných nesolených pistácií
  • 75 ml olivového oleje
  • 125 g rukoly
  • 125 g baby špenátu
  • 15 g pesta z medvědího česneku 
  • 10 g čerstvé bazalky
  • 40 g parmezánu
  • citronový či pomerančový prach nebo šťáva
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 25 g ančoviček v oleji
  • sůl
  • kampotský zelený pepř

Postup

  1. Všechny ingredience na langoš smíchejte a ručně nebo v hnětacím robotu 5 až 10 minut zpracovávejte na hladké, pružné a lesklé těsto. Vody přidejte podle potřeby jen tolik, aby těsto skoro nelepilo. Mísu zakryjte potravinovou folií nebo utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu vykynout.
  2. Poté těsto rozdělte na 4 díly, vytvarujte placky a nechte na poolejované ploše zakryté utěrkou či fresh folií ještě asi 25 minut dokynout. Smažte v kastrolu nebo vysoké pánvi v pořádné vrstvě rozehřátého oleje (175 °C) dozlatova z každé strany. Po vytažení položte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
  3. Všechny suroviny na omáčku vložte do stolního mixéru nebo postupně do menšího blenderu a rozmixujte do hladka. Dochuťte solí, pepřem a citrusovým prachem, popřípadě šťávou. Ve vysoké vrstvě naneste na langoš a doplňte o grilovanou chobotnici, trhané hovězí nebo easy job – pouze dobrou mortadellou, mozzarellou, parmezánem, mikrogreens, zeleninou, jedlými květy a lístky čehokoliv, co se dá snít ze zahrady.

Tip: Pistáciová omáčka je skvělá i s čerstvou pastou, ke grilovanému masu a výborně funguje i na pizzu.