Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pokud se všechny vaše pozvánky na elegantní večírky záhadně ztratily v poště nebo prostě jen nechcete do nového roku vstupovat „pozitivně“ a Silvestra raději oslavíte v užším kruhu, připravte si alespoň parádní domácí chlebíčky. Poslední večer v roce si totiž žádá poctivý základ (a tím nemyslíme bramborový salát od Vánoc) – na odlehčování a morální kocovinu bude dost času příští rok.

Servírujeme vám výběr tří barevných pomazánek, na které seženete většinu surovin i v nejbližší večerce, ale vzpomínat na ně budou i ti, co mají jinak většinu večera v mlze. Hráškové máslo s mátou, řepnou pomazánku s kozím sýrem a klasiku, bez které domácí jednohubky prostě nelze podávat, sýrovou česnekovou pomazánku. Malý tip na závěr: mnohem větší parádu než se suchou veku uděláte s čerstvou bagetou, žitným chlebem nebo i úplně obyčejným dobrým kváskovým pečivem.

Na hráškovou pomazánku s mátou potřebujete:

  • 175 g mrazeného hrášku
  • Sůl & pepř
  • 50 g změklého másla
  • Hrst čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Hrášek na 2 minuty vhoďte do osolené vroucí vody a poté rychle zchlaďte studenou, díky tomu zůstane hezky zelený. Rozmixujte spolu s trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, povoleným máslem, čerstvou mátou, česnekem a citronovou šťávou. Podle potřeby zřeďte trochou olivového oleje nebo dalším máslem.
  2. Ochutnejte a případně dolaďte další solí, česnekem či citronem. Podávejte s vařeným křepelčím vejcem (to vložte do vroucí vody, 4 minuty vařte a poté zchlaďte ve studené), plátky ředkviček či okurek, čerstvě mletým pepřem a microgreens nebo snítkami máty.

Na řepovou pomazánku s kozím sýrem:

  • 250 g předvařené červené řepy
  • 100 g kozího žervé nebo čerstvého sýru
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 až 2 lžičky balzamika nebo citronové šťávy
  • Sůl & pepř
  • 2 stroužky česneku

Postup

  1. Řepu nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, aby nebyla pomazánka příliš řídká, a smíchejte s kozím sýrem, majonézou, balzamikem nebo citronem, solí, čerstvě mletým pepřem a prolisovaným česnekem. Podle potřeby dochuťte.
  2. Podávejte na tmavé bagetě ozdobené dalším kozím sýrem, pekanem či vlašákem a lístkem kopru nebo rukoly.

Na pikantní sýrovou pomazánku:

  • 120 g výraznějšího sýru (čedar, camembert, niva)
  • 2 jarní cibulky, ¼ cibule nebo hrst pažitky
  • 150 g žervé nebo čerstvého krémového sýru
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • Mleté chilli nebo chilli omáčka dle chuti
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Sýr nastrouhejte nebo nadrobte a smíchejte s najemno nasekanou jarní cibulkou, sýrem žervé, majonézou, hořčicí, prolisovaným česnekem, uzenou paprikou, chilli, solí (množství upravte dle slanosti sýru) a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
  2. Podávejte na bagetě obložené uherským salámem, naloženým pepřem nebo plátkem kyselé okurky, kolečky papriky a případně dalším sýrem.