S přípravou slaného brioškového závinu začněte den předem, popř. začněte ráno a pečte večer. K uležení těsta v lednici je totiž potřeba 8 až 16 hodin. Stejně tak je dobré si předem chystat maso na náplň.

Ano, je to sice složitější a delší příprava, než když do koupeného listového těsta zabalíte jednoduše to, co je v lednici, ale věřte, že se vám snaha mnohonásobně zúročí. Až rozkrojíte vlažný závin a vyvalí se ta úžasná vůně… Až ochutnáte vláčné, lahodné těsto, které je na povrchu lehce křupavé, a spolu s náplní se mění v harmonickou symfonii chutí… To něco zažijete!

Další varianty náplně

Závin můžete plnit i dalšími surovinami. Pokud se přikláníte k masové verzi, vařené kuřecí maso smíchejte s chorizem a přidejte trochu chilli. Schválně zmiňuji maso vařené, protože pečením byste nedosáhli takové jemnosti, kterou získá právě vařením. Krom toho se pomalým vařením natáhne příjemně chutěmi a vůněmi z koření a zeleniny. Vývar pak můžete použít na polévku, do rizota nebo jiných pokrmů. Z vegetariánských kombinací stojí za zmínku například pečené žampiony se špenátem a sýrem nebo karamelizovaná cibule a čedar. 

Kynutý slaný závin z brioškového těsta s kuřetem, špenátem a sýrem

Na 2 záviny potřebujete: 

  • 7 g sušeného droždí
  • 60 ml vlažného mléka
  • 200 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky cukru
  • 3 vejce
  • 1 vejce + 1 lžíce mléka na potření

Náplň:

  • 450 až 500 g kuřecích prsou (2 velká nebo 3 menší kuřecí prsa)
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • Kousek celeru
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • Několik kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • Sůl
  • Větvička rozmarýnu (lze vynechat)
  • 400 g listového špenátu
  • 150 g sýru feta
  • 1 lžíce nakrájeného tymiánu

Postup

  1. Droždí vsypte do misky s vlažným mlékem a promíchejte. Máslo nakrájejte na drobné kostičky a dejte stranou.
  2. V zadělávací míse smíchejte mouku se solí a cukrem. Doprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce. Přilijte mléko s droždím a začněte zpracovávat těsto. Ideální je na to robot s nástavcem typu hák. Když jsou ingredience rovnoměrně promísené, začněte postupně přidávat kousky másla. Vždy počkejte, než se do těsta zapracují, a pak přidejte několik dalších kostiček. Takto až do chvíle, než přidáte všechno máslo. Těsto od této chvíle zadělávejte dalších 7 až 10 minut. Pěkně se propojí ingredience, uvolní se lepek a těsto pak bude krásně pružné.
  3. Hotové těsto nechte v míse zakryté fólií kynout hodinu při pokojové teplotě. Po hodině uložte do lednice. Buď v míse, nebo zabalené do fólie. V lednici nechte 8 až 16 hodin.
  4. Kuřecí maso vložte do hrnce. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek, koření, sůl a na ovonění velice doporučuji přidat větvičku rozmarýnu. Zalijte dostatečným množstvím vody a přiveďte k varu. V tu chvíli ztlumte sporák natolik, aby se var snížil na minimum a tekutina jen lehounce probublávala. Zároveň sbírejte pěnu z hladiny. Vařte hodinu až hodinu a půl – podle velikosti kuřecích prsou.
  5. Když je maso měkké, stáhněte z plotny a nechte chladnout ve vývaru. Vytáhněte až ve chvíli, kdy je tekutina téměř úplně vychladlá. Maso nakrájejte na drobné kousky a přendejte do mísy.
  6. Špenát vložte do velkého hrnce s vroucí vodou. Míchejte. Ve chvíli, kdy špenát ovadne, sceďte a ihned přendejte do ledové vody a míchejte, aby se listy rychle ochladily. Poté opět sceďte. Ze špenátu vymačkejte co nejvíce tekutiny. Poté překrájejte a přidejte ke kuřeti.
  7. Do mísy s kuřetem a špenátem přidejte nastrouhaný sýr feta a tymián. Protože sýr je poměrně slaný, nemusíte už solit. Pokud jste ale zvyklí solit více, přidejte špetku soli. Směs promíchejte.
  8. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 2 poloviny. Z každé rozválejte plát o velikosti asi 40 x 33 cm o síle cca 2 mm. Delší strana zůstane délkou závinu, takže budete rolovat po kratší straně.
  9. Víceméně doprostřed těsta rozprostřete polovinu náplně, přičemž od jednoho konce těsta nechte volných asi 4 až 5 cm. Z druhé strany nechte volný okraj o šířce asi 12 cm. Od horního a spodního okraje nechte volné asi 3 cm. Širší okraj bude ten, ke kterému budete závin rolovat, a tento okraj bude závin překrývat z horní části – vlastně se tím okrajem přiklopí. Proto, pokud chcete mít závin hezky začištěný, tuto stranu seřízněte nožem do rovna. Kratší stranu ohněte dovnitř asi do poloviny plochy, kterou pokrývá náplň. Poté tuto ohnutou část překlopte dovnitř a zbývající okraj přetáhněte na druhou stranu. Oba protilehlé konce ohněte směrem dolů a podsuňte pod závin.
  10. Oba hotové záviny přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem rozšlehaným se lžící mléka. Nakonec vidličkou propíchejte až k náplni.
  11. Pečte při 180 °C 40 minut. Po upečení nechte chladnout. Krájet můžete závin ještě vlažný.