Pita chleba v domácích podmínkách může mít punc přílišné exotiky a nedostižnosti, ve skutečnosti jde ale o jedno z nejsnazšího pečiva, které lze doma vykouzlit.

Pomněme, že placky v nejrůznějších podobách odjakživa dominují mnoha světovým kuchyním. Proč? Protože bylo, je a bude snadné plácnout kousek těsta na rozpálený tál, dlaždici či hliněnou stěnu. A za chvíli jí celé mužstvo.

Tipy & triky

Stačí dodržet pár bodů, díky kterým snáze docílíte rovnoměrné placky a taky pomůžete jejímu nafouknutí v troubě. Ale ani pokud se to nepodaří, nemusíte vracet vysokoškolské diplomy, zkrátka bude o trhací placku k dipu navíc.

  • Když těsto rozdělíte na jednotlivé bochánky, dodržte alespoň 15 minut odpočinku, optimálně však 30. Jinak zjistíte, že těsto je jak opice na gumě a má náskok před vašimi nervy, tedy místo v troubě skončí na stropě nebo v koši.
  • Ze stejných důvodů bochánek (budoucí placku) podmoučňujte jen střídmě a v průběhu válení ji párkrát otočte. Vášně držte na uzdě a vyvalujte jemně.
  • Pro dosažení kruhového tvaru placku při vyvalování otáčejte vždy o kousek doleva (nebo doprava), půjde to tak lépe.
  • Troubu, respektive pečicí medium v ní, rozpalte opravdu poctivě, na plný ceres nechte troubu nahřívat alespoň 15 minut.
  • Placku přeneste do trouby na rozpálený povrch pokud možno tak, aby se nikde nevytvořily sklady nebo skrčeniny, které mohou bránit nafouknutí.
  • Pokud nemáte litinový tál nebo kámen na pizzu, troubu rozpalte s litinovou pánví vloženou dnem vzhůru nebo se silnějším plechem.
Foto Kamila Treichelová

Domácí pita chléb

Na 6 placek potřebujete:

  • 5 g čerstvého droždí
  • 180 až 185 g vody
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 5 g soli
  • 1 polévková lžíce (cca 14 g) olivového oleje

 Postup

  1. Rozmíchejte vodu a droždí a přidejte všechnu mouku. Zamíchejte a nechte hníst robotem nebo prohnětejte ručně. Po pár minutách přidejte sůl a olej a vypracujte volnější těsto.
  2. Nechte přikryté kynout 1 až 1,5 hodiny v závislosti na teplotě okolí. Těsto můžete hned po vyhnětení také směle vložit do lednice až na 24 hodin, kde bude pomalu v chladu kynout. 
  3. Vykynuté těsto rozdělte na části o cca 80 g, vytvarujte zhruba do tvaru kuličky a nechte 30 minut zakryté odpočinout.
  4. Každý bochánek rozválejte, jak to vyjde, ideálně do kruhového tvaru, na tloušťku zhruba 5 mm. Na váleček zbytečně netlačte, pracujte něžně. Nechte ještě chvíli odpočinout.
  5. Vkládejte ideálně na rozpálený žulový kámen, litinový tál či pánev nebo pizza kámen do trouby rozehřáté na 250 °C.
  6. Pity by se měly postupně začít nafukovat, až budou v troubě hezké balonky.
  7. Pečte cca 2 až 3 minuty, aby placky zůstaly dostatečně měkké a šly plnit nebo trhat. Po vyndání z trouby balonek vařečkou nebo obracečkou splácněte a vyžeňte z něj vzduch.
  8. Upečené chleby klaďte na sebe, hezky se o sebe navzájem udržují vlahé a teplé.
  9. Skladujte v pokojové teplotě v zavřené krabičce nebo utěrce a sáčku až tři dny. Před konzumací mírně nahřejte na pánvi, v troubě nebo mikrovlnce. Pita se také skvěle mrazí, v mrazáku vám klidně tři měsíce vydrží. Takže směle zadělejte dvojitou dávku!
Foto Kamila Treichelová