Hlíva je zdravá houba známá svými blahodárnými účinky na imunitní systém. S příchodem podzimu se tak do jídelníčku velice hodí. Je celoročně (i cenově) dostupná a vychutnáte si ji v mnoha zajímavých receptech. Kromě hlívové dršťkovky výborně chutná například v thajské kokosové polévce Tom Kha nebo v kombinaci s pita chlebem a tzatziki na způsob vege kebabu.

Díky pozitivním účinkům na zdraví, jemné chuti i příjemnému houbovému aroma se těší hlíva velké oblibě. Polévku z ní navíc uvaříte během chvíle a na rozdíl od klasické dršťkovky bývá pro mnohé strávníky přijatelnější. Ačkoli svou pevnější a vrzající konzistencí i vzhledem dokáže klasické dršťky dokonale napodobit.

Vegetariánská dršťková polévka z hlívy ústřičné

Na 4 porce potřebujete:

  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g hlívy ústřičné
  • Sůl & pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 2 až 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • Chléb k podávání
  • Čerstvá majoránka na ozdobu

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Vmíchejte prolisovaný česnek a nechte jej rozvonět.
  2. Pak přidejte v rukách natrhanou nebo podélně nakrájenou hlívu tak, aby měla tvar podobný klasickým dršťkám. Využijte klobouky i nohy hlívy.
  3. Hlívu ochuťte solí, pepřem a kmínem a asi pět minut restujte. Jakmile hlíva pustí trochu vody, zasypejte ji sladkou i uzenou paprikou. Podle chuti přidejte rovněž mleté chilli.
  4. Jen krátce orestujte, aby paprika nezhořkla, a následně zarestujte mouku. Začněte po menších částech přilívat vývar a průběžně míchejte.
  5. Přilijte zbytek vývaru a polévku 15 až 20 minut na mírném plameni povařte. Ke konci přidejte mezi prsty promnutou majoránku. Podávejte s kouskem chleba a ozdobené čerstvou majoránkou.

Tip

  • Při nesnášenlivosti lepku použijte k zahuštění jemnou bezlepkovou mouku, třeba čirokovou s neutrální chutí.