Kolem vzniku pokrmu Stroganoff nebo Stroganov se vede spousta povídaček. Některé sahají do doby sedmnáctého, jiné až do devatenáctého století. Jisté je, že tento „vynález“ se ruským kuchařům povedl. Oblíbený je napříč světem. A jak je známo: „Jiný kraj – jiný mrav.“ Proto Stroganoff najdete v různých modifikacích, kdy například tradiční hovězí svíčkovou nahrazují v Brazílii krevety. Velice oblíbený se stal v Šanghaji, kde se podává s nudlemi nebo rýží. Ve své domovině, v Rusku, se obvykle servíruje s pečenými bramborami.

Náš vegetariánský Stroganoff si můžete připravit z hub, které najdete v lese. Hlavní ingredience vás tak nebude stát víc než pobyt na čerstvém vzduchu, takže vás ve výsledku maximálně obohatí. Ideální jsou pevnější, drobnější kusy hub. Můžete je ale nahradit i žampiony. Naopak příliš nedoporučuji hlívu, která se dlouho vaří, než změkne. Pokud ji ale chcete použít, guláš vařte déle a přilijte tak i více vývaru, jelikož se ho více odpaří.

Pro obohacení pokrmu o bílkoviny můžete sáhnout po tofu, tempehu nebo cizrně. Veganskou verzi připravíte jednoduše výměnou ghí za olej a zakysanou smetanu můžete nahradit rostlinnou alternativou.

Houbový vegetariánský Stroganov

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 400 g lišek nebo jiných lesních hub či žampionů (vybírejte spíše pevnější druhy)
  • 1,5 lžíce ghí
  • 1 cibule
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ½ lžičky uzené mleté papriky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • Čerstvě mletý pepř
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Petrželka k podávání

Postup

  1. Houby očistěte. Ty nejmenší kusy můžete nechat vcelku, větší přepulte a ty ještě větší nakrájejte na plátky.
  2. V pánvi rozehřejte ghí. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte, dokud nezačne lehce zlátnout.
  3. Do pánve přidejte najemno nasekaný česnek a několik sekund míchejte. Přidejte houby, osolte větší špetkou soli a za občasného míchání opékejte na středním až vyšším plameni 5 minut.
  4. Houby posypejte oběma druhy papriky, přidejte tymián, opepřete a asi minutu míchejte.
  5. Podlijte vývarem a na středním plameni nechte probublávat 10 minut nebo dokud houby nezměknou.
  6. Nakonec přidejte hořčici, zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Stáhněte z plotny.
  7. Před podáváním posypejte nadrobno nakrájenou petrželkou. Servírujte s rýží nebo těstovinami.