Možná jste udon nudle ve spojení s arašídovou omáčkou a křehkým mletým masem ještě neochutnali, nicméně až se tak stane, zjistíte, že je to kombinace hodná dalšího opakování. Přesvědčí vás o tom nejen výtečná chuť, ale i rychlá příprava. Arašídovou omáčku můžete použít na další asijské pokrmy – skvěle doplní například salát ze soba nudlí, červeného zelí, paprik a kuřecího masa nebo rýžové závitky.

Foto Martina Baťhová (Lancingerová)

Udon nudle s mletým krůtím masem a arašídovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje (řepkový nebo olivový, částečně můžete nahradit sezamovým)
  • 1 stonek citronové trávy
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 kajenská chilli paprička
  • 250 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
  • Hrstka cukrového hrášku (nebo blanšírované zelené fazolky či brokolice)
  • 400 g předvařených udon nudlí

Omáčka:

  • 40 g arašídového másla
  • Šťáva z ½ limetky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce vody

Na pak choi:

  • 1 kus pak choi
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 50 ml zeleninového vývaru nebo vody

K podávání:

  • Arašídy
  • Chilli
  • Koriandr
Foto Martina Baťhová (Lancingerová)

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Citronovou trávu oloupejte a měkký střed nakrájejte najemno. Najemno nakrájejte i česnek a chilli papričku (nemusíte používat celou, pokud vám vadí příliš pikantní chuť). Citronovou trávu, česnek a chilli vsypte do pánve a chvíli míchejte, aby se ingredience rozvoněly, ale nespálily.
  2. Do pánve přidejte maso a vařečkami míchejte a „trhejte“, abyste maso rozdělili na malé kousky. Když je maso opečené ze všech stran, sporák trochu ztlumte a dál opékejte 3 minuty. Do pánve vsypte cukrový hrášek a za občasného míchání nebo prohazování opékejte společně 2 minuty.
  3. V misce promíchejte ingredience na omáčku. Udon nudle uvařte podle návodu na obalu, obvykle je to jen pár minut.
  4. Scezené nudle dejte do pánve, přidejte 2 až 3 lžíce arašídové omáčky a pánev odstavte ze sporáku. Míchejte, dokud nudle i maso nebudou pěkně obalené omáčkou. Zbytek omáčky nechte k podávání.
  5. Pak choi překrojte napůl nebo na čtvrtiny. V pánvi rozehřejte olej a pak choi na řezu opečte dozlatova. Do pánve vsypte česnek nasekaný najemno a nechte rozvonět. Sójovou omáčku smíchejte s vodou, vlijte do pánve a pánev přiklopte. Duste asi 2 minuty. Pokud máte rádi křupavější zelí, nemusíte pánev přiklápět, jen ho chvíli vařte a otáčejte, dokud se tekutina téměř nevypaří.
  6. Nudle naservírujte na talíře. Přidejte kousek pak choi. Posypejte nasekanými arašídy, chilli a koriandrem. Podle chuti můžete pokapat omáčkou.