Bramborové placky patří mezi (ne)obyčejná jídla, která jsou tu s námi odpradávna. Suroviny na ně máte ve většině případů po ruce a můžete si je udělat na různé způsoby. Výborné jsou bramborové lokše podávané naslano i nasladko nebo silnější bramborové placičky, které můžete obohatit o lahodnou houbovou náplň.

Na přípravu bramborových placek se hodí moučný typ brambor, škrob v nich obsažený těsto krásně spojí. A pokud uvaříte brambory ve slupce, uchovají si větší množství vitaminu C a lepší chuť i vůni.

Použijte čerstvé houby podle aktuální dostupnosti – skvěle poslouží různé druhy žampionů (od bílých po portobello). Chuť lesa podpoří i sušené zásoby, nezapomeňte je využít. V sezoně pak zakomponujte čerstvě nasbírané úlovky.

Bramborové placky plněné houbami

Na 17 placek potřebujete:

  • 1 kg brambor (varný typ C)
  • Sůl 
  • 2 snítky libečku
  • 1 malé vejce
  • 250 g polohrubé mouky + na podsypání

Na houbovou náplň:

  • 35 g sušené směsi lesních hub
  • 1 lžíce oleje + na opékání 
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • 250 g žampionů (zde portobello)
  • Sůl & pepř 
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • Velká hrst čerstvého kopru

K podávání:

  • Zakysaná smetana
  • Čerstvá pažitka
  • Salát (viz Tip)

Postup

  1. Sušené houby zalijte horkou vodou, aby změkly (alespoň na půl hodiny) nebo namočte do studené vody den předem – zůstane jim čerstvější chuť.
  2. Neoloupané brambory důkladně umyjte a v osolené vodě s libečkem uvařte doměkka. Ještě teplé oloupejte a nechte vychladnout (můžete připravit den dopředu).
  3. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte rozvonět nadrcený česnek a přidejte scezené, na malé kousky překrájené sušené houby. Vmíchejte rovněž očištěné a nakrájené žampiony portobello. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Opékejte za občasného míchání asi 15 minut, dokud se voda z hub neodpaří. Stáhněte z plamene a vmíchejte poctivou dávku nasekaného kopru.
  4. Vychladlé brambory protlačte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Osolte, přidejte vejce a postupně přisypávejte mouku. Na kilo brambor stačí jedno malé vejce, aby nebylo těsto zbytečně řídké. (Na půl kila použijte klidně jen žloutek nebo vejce zcela vynechte).
  5. Z pevného těsta vyválejte placku o výšce asi 5 mm. Podle potřeby podsypejte těsto trochou mouky. Sklenkou o průměru 7 cm z těsta vykrájejte kolečka a na polovinu z nich naneste 1 až 2 lžičky houbové směsi. Prázdná kolečka položte na náplň a ze stran postiskejte, aby směs nevykukovala ven. Placičky dotvarujte ze všech stran pěkně mezi dlaněmi, s těstem se pracuje velmi dobře.
  6. Ve velké pánvi rozehřejte olej a naplněné placičky opékejte zhruba 4 minuty z každé strany, dokud se na nich nevytvoří typické hnědé skvrnky. Nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje a před podáváním udržujte teplé v uzavřené nádobě.
  7. Plněné bramborové placky můžete podávat jen tak, se zakysanou smetanou, posypanou pažitkou či s lehkým salátem dle vlastní chuti. Hodí se klidně i jako příloha k pečenému masu.

Tip na fenyklový salát: Smíchejte na tenké plátky nakrájenou okurku, podélně rozpůlený a na tenké plátky nakrájený fenykl, čerstvý kopr, petržel, pažitku a řeřichu. Osolte, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a sezamovým olejem.