Vánoční svátky utváří spousta příjemných zvyků, mezi které patří z velké části pojídání tradičních pokrmů a dobrot. Bez smaženého kapra, vinné klobásy, houbového kuby, vaječného koňaku, vánočky a nespočtu druhů cukroví si je málokdo dovede představit.

Přípravy bramborového salátu započínají většinou den před Vánoci a v každé domácnosti pak zdobí stůl ten nejlepší z nich. My jsme vám na jeden takový poctivý salát recept už také představili. Zároveň dnes nabízíme trochu netradiční obměnu – salát z pečených brambor s česnekovo-koprovým dresinkem. Ať už zůstanete u svého letitého receptu, nebo letos vyzkoušíte salát pečený, hlavně si příjemně vychutnejte nejen samotný salát, ale celé vánoční svátky.

Pečený bramborový salát s česnekovo-koprovým dresinkem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1,2 kg brambor typu B
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • Vločková sůl
  • 1 lžíce sušeného kopru
  • 50 g pekanových ořechů

Na dresink:

  • 2 menší stroužky česneku
  • Hrstka čerstvého kopru
  • 120 ml zakysané smetany
  • 100 ml plnotučného jogurtu
  • 2 až 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce láku z okurek
  • 1 lžíce medu
  • Vločková sůl & pepř

Na ozdobu:

  • Kapary
  • Červená cibule
  • Čerstvý kopr

Postup

  1. Brambory s tenkou slupkou různých barev vydrhněte, nakrájejte na kousky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakapejte je olivovým olejem, osolte a posypejte sušeným koprem.
  2. Brambory důkladně promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte při 200 °C asi 30 minut dozlatova. Pak je posypejte pekanovými ořechy a nechte dalších 5 minut péct.
  3. Česnek nastrouhejte najemno a kopr nasekejte nadrobno. Smícháním všech ingrediencí připravte česnekovo-koprový dresink. Na závěr jej osolte a opepřete.
  4. Podle potřeby přidejte dresinku na kyselosti ještě trochou citronové šťávy nebo okurkovým lákem. Pro větší pikantnost dejte zase o stroužek česneku navíc.
  5. Upečené brambory přendejte do velké mísy a pár pekanů ponechte na ozdobu stranou. Po mírném vychladnutí přelijte brambory připraveným dresinkem a náčiním na salát zlehka promíchejte.  
  6. Salát ozdobte odloženými ořechy, kapary, tenkými proužky červené cibule a čerstvým koprem. Podávejte jako přílohu ke smaženému kapru či řízku, podle svých vánočních zvyků.