Ne každý miluje tu krásně zelenou brokolici s osobitou vůní. Když ji ale zakomponujete do pesta, získáte velice originální dochucovací prostředek. Bez váhání jej použijte na těstoviny, skvěle ale chutná také na opečeném chlebu v kombinaci se sýry jako je mozzarella, ricotta nebo jakékoliv nezrající smetanové sýry. Pesto můžete použít i jako náplň do zapečených hlaviček žampionů anebo jako přísadu do bylinkových dipů ze zakysané smetany k různým zeleninovým plackám.

Pokud by vás lákala veganská verze pesta, namísto parmezánu použijte ten veganský.

Těstoviny s brokolicovým pestem

Na brokolicové pesto potřebujete:

  • 100 g brokolice
  • 30 g pistácií (nepražených, blanšírovaných)
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g najemno nastrouhaného parmezánu
  • Hrst čerstvé bazalky
  • 100 olivového oleje
  • Sůl

Na 2 porce těstovin:

  • 200 g těstovin (penne)
  • Sůl
  • Hrst fazolek edamame (mražených)
  • Hrst baby špenátu
  • Chilli vločky
  • Nastrouhaný parmezán

Postup

  1. Brokolici nakrájejte na malé růžičky. Vložte do vroucí vody a vařte 2 až 3 minuty. Sceďte a ihned přendejte do studené vody. Po chvíli slijte do cedníku a nechte okapat a vystydnout.
  2. Pistácie nasekejte v mixéru nadrobno. Pro přípravu pesta jsou ideální blanšírované pistácie bez slupek, jelikož mu zajistí hladší a jemnější texturu. Pokud jste nesehnali blanšírované pistácie, vložte nepražené pistácie do vroucí vody, po půl minutě slijte do cedníku a opatrně oloupejte. Můžete případně použít i neloupané pistácie, ale textura bude trochu drsnější.
  3. K pistáciím do mixéru přidejte česnek nakrájený nadrobno nebo na plátky, parmezán a bazalku a ještě krátce mixujte, dokud nejsou listy bazalky také nadrobno nasekané.
  4. Zvlášť v mixéru nasekejte brokolici nadrobno. Oddělené mixování pomůže tomu, aby se z pesta nestala pasta. Brokolici promíchejte s pistáciovou směsí, olejem a špetkou soli.
  5. Uvařte v osolené vodě těstoviny al dente. Mražené fazolky edamame krátce blanšírujte. Scezené těstoviny promíchejte s pestem (asi 2 až 3 lžíce na porci), edamame a špenátem. Naservírujte na talíře a podle chuti posypejte chilli vločkami, případně ještě parmezánem.