Pizza s ostružinami a ricottou je poněkud netypickou, avšak (možná až překvapivě) lahodnou variantou, která vás bude zcela jistě bavit svou chutí i vzhledem. Spojení těchto surovin je velmi jemné a vyvážené. Bazalka dodává ještě svěžejší chuť a čerstvost.

Pro někoho může být tento recept kontroverzní, podobně jako je tomu u pizzy hawai. Tradiční italskou pizzu vám zkrátka dnes nenabízíme. Nabízíme však ochutnávku netradičních chutí, které spolu příjemně souzní. Mohou vám i vašim blízkým zpříjemnit léto a společně strávené chvíle spojené s ochutnávkou jídel, jejichž neobyčejnou chuť si jistě rádi připomenete.

Ricottová pizza s ostružinami & bazalkou

Na 2 pizzy potřebujete:

  • 10 g čerstvého droždí
  • 150 až 200 ml vlažné vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje + na vytření mísy

Na obložení:

  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g čerstvých ostružin
  • 250 g nastrouhané mozzarelly
  • 250 g ricotty
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • Lístky čerstvé bazalky

Postup

  1. Droždí rozdrobte do 150 ml vlažné vody a metličkou rozmíchejte, aby se rozpustilo. Mouku smíchejte se solí, doprostřed přilijte rozmíchané droždí a olej.
  2. Těsto zpracujte nejprve rukama a jakmile se spojí, přendejte jej do mísy kuchyňského robota. Hnětací nástavec vám práci dosti ulehčí. Hněťte asi 10 minut, dokud nedocílíte pružného nelepivého těsta.
  3. Podle potřeby přilijte k těstu ještě trošku vody (maximálně však 50 ml). Pokud by bylo naopak řidší, podsypejte jej zlehka moukou.
  4. Bochánek těsta vložte do větší mísy vytřené olejem. Mísu přikryjte fólií či talířem a těsto nechte 1 až 2 hodiny kynout při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Těsto můžete rovněž připravit den předem a nechat ho kynout přikryté v lednici (12 až 24 hodin). Nezapomeňte jej však před zpracováním nechat dojít na pokojovou teplotu.
  6. Asi 30 minut před dokynutím těsta začněte rozehřívat troubu na nejvyšší stupeň (250 až 300 °C). Použijte ideálně pizza kámen – v troubě jej rozehřejte na výsuvné mřížce ve spodní třetině trouby.
  7. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý z nich vyválejte válečkem nebo šikovně roztáhněte pomocí dlaní a prstů na tenkou placku o průměru 30 až 32 cm. Okraje nechte lehce vyšší.
  8. Pizza placky přeneste na dva pečicí papíry a rukama ještě popotáhněte dokulata do stran. Těsta pokapejte olivovým olejem a pomocí mašlovačky rozetřete.
  9. Menší polovinu ostružin rozmačkejte vidličkou a rozdělte na pizzy (jen okraje nechte čisté). Navrch rozdělte mozzarellu, kopečky ricotty, parmezán a celé ostružiny (pár jich ponechte na ozdobení).
  10. Pizzu s pečicím papírem položte na otočenou stranu plechu (nebo nízký plech) a odtud velmi opatrně stáhněte na rozehřátý pizza kámen (případně plech).
  11. Pečte 8 až 10 minut do zezlátnutí okrajů. Pizzu opatrně i s pečicím papírem opět z kamene stáhněte a vyměňte za další pizzu.
  12. Hotovou pizzu posypejte čerstvými lístky bazalky a dozdobte odloženými kousky čerstvých ostružin. Můžete zlehka zakápnout olivovým olejem. Nakrájejte na 6 až 8 kousků a podávejte.