Pizza s ostružinami a ricottou je poněkud netypickou, avšak (možná až překvapivě) lahodnou variantou, která vás bude zcela jistě bavit svou chutí i vzhledem. Spojení těchto surovin je velmi jemné a vyvážené. Bazalka dodává ještě svěžejší chuť a čerstvost.
Pro někoho může být tento recept kontroverzní, podobně jako je tomu u pizzy hawai. Tradiční italskou pizzu vám zkrátka dnes nenabízíme. Nabízíme však ochutnávku netradičních chutí, které spolu příjemně souzní. Mohou vám i vašim blízkým zpříjemnit léto a společně strávené chvíle spojené s ochutnávkou jídel, jejichž neobyčejnou chuť si jistě rádi připomenete.
Ricottová pizza s ostružinami & bazalkou
Na 2 pizzy potřebujete:
- 10 g čerstvého droždí
- 150 až 200 ml vlažné vody
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje + na vytření mísy
Na obložení:
- 1 až 2 lžíce olivového oleje
- 400 g čerstvých ostružin
- 250 g nastrouhané mozzarelly
- 250 g ricotty
- 40 g strouhaného parmezánu
- Lístky čerstvé bazalky
Postup
- Droždí rozdrobte do 150 ml vlažné vody a metličkou rozmíchejte, aby se rozpustilo. Mouku smíchejte se solí, doprostřed přilijte rozmíchané droždí a olej.
- Těsto zpracujte nejprve rukama a jakmile se spojí, přendejte jej do mísy kuchyňského robota. Hnětací nástavec vám práci dosti ulehčí. Hněťte asi 10 minut, dokud nedocílíte pružného nelepivého těsta.
- Podle potřeby přilijte k těstu ještě trošku vody (maximálně však 50 ml). Pokud by bylo naopak řidší, podsypejte jej zlehka moukou.
- Bochánek těsta vložte do větší mísy vytřené olejem. Mísu přikryjte fólií či talířem a těsto nechte 1 až 2 hodiny kynout při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí objem.
- Těsto můžete rovněž připravit den předem a nechat ho kynout přikryté v lednici (12 až 24 hodin). Nezapomeňte jej však před zpracováním nechat dojít na pokojovou teplotu.
- Asi 30 minut před dokynutím těsta začněte rozehřívat troubu na nejvyšší stupeň (250 až 300 °C). Použijte ideálně pizza kámen – v troubě jej rozehřejte na výsuvné mřížce ve spodní třetině trouby.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý z nich vyválejte válečkem nebo šikovně roztáhněte pomocí dlaní a prstů na tenkou placku o průměru 30 až 32 cm. Okraje nechte lehce vyšší.
- Pizza placky přeneste na dva pečicí papíry a rukama ještě popotáhněte dokulata do stran. Těsta pokapejte olivovým olejem a pomocí mašlovačky rozetřete.
- Menší polovinu ostružin rozmačkejte vidličkou a rozdělte na pizzy (jen okraje nechte čisté). Navrch rozdělte mozzarellu, kopečky ricotty, parmezán a celé ostružiny (pár jich ponechte na ozdobení).
- Pizzu s pečicím papírem položte na otočenou stranu plechu (nebo nízký plech) a odtud velmi opatrně stáhněte na rozehřátý pizza kámen (případně plech).
- Pečte 8 až 10 minut do zezlátnutí okrajů. Pizzu opatrně i s pečicím papírem opět z kamene stáhněte a vyměňte za další pizzu.
- Hotovou pizzu posypejte čerstvými lístky bazalky a dozdobte odloženými kousky čerstvých ostružin. Můžete zlehka zakápnout olivovým olejem. Nakrájejte na 6 až 8 kousků a podávejte.