Je sobota a z trouby se line vůně čerstvě upečených koláčů. Ještě horké je potíráte javorovým sirupem smíchaným s rumem a užuž vám pod rukama mizí. Říkáte si, jestli nebylo nezodpovědné udělat jen jednu dávku těsta?!

Podmáslové koláče božské chuti a chvályhodné velikosti s neotřelou kešu náplní, jahodami a kokosovou drobenkou umějí vykouzlit ty nejširší úsměvy. Už jeden kus vás zasytí, což snižuje riziko spořádání hned tuctu koláčů, jako tomu bývá u koláčů svatebních, dvojctihodných nebo tradičních rumových kynutých. Pokud přece jen zatoužíte po koláčích menších, stačí těsto rozdělit na více kousků a ubrat tím na jejich hmotnosti (o úbytku té své raději ani neuvažujte!).

Foto Jakub Jurdič

Kynuté podmáslové koláče s kešu krémem a jahodami

Na 6 větších koláčů potřebujete:

  • 150 g přírodních kešu ořechů
  • 70 ml javorového sirupu
  • 1 lžíci (cca 20 g) kokosového oleje
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • kůru z 1 citronu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci mléka
  • cca 10 čerstvých jahod

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky + na posypání
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 5 g instantního sušeného droždí
  • 2 žloutky
  • 50 g másla + na vymazání plechu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 130 ml podmáslí

Na kokosovou drobenku:

  • 20 g změklého másla
  • 20 g kokosového cukru
  • 40 g hrubé mouky

Na potření:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíci rumu
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Kešu namočte den předem do studené vody nebo alespoň půl hodiny před samotnou přípravou do horké. Sceďte je a přidejte do mixéru se sirupem, olejem, vanilkou, citronovou kůrou a šťávou. Rozmixujte dohladka a podle potřeby rozmělněte lžící mléka.
  2. Prosáté mouky smíchejte se špetkou soli, s cukrem a instantním droždím. Přidejte rozmíchané žloutky se zchladlým rozpuštěným máslem, vanilkou a podmáslím o pokojové teplotě. Vypracujte v rukách nebo v robotu s hnětacím hákem hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto vložte do mísy, zaprašte lehce moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím ze změklého másla, cukru a mouky připravte drobenku.
  4. Po vykynutí těsto krátce propracujte a rozdělte na šest stejně velkých dílů. Vyválejte z nich koule a rozložte je na plech vymazaný máslem. Nechte pod utěrkou ještě deset až patnáct minut kynout.
  5. Dno sklenice o průměru asi sedm centimetrů obalte utěrkou nebo pomažte olejem. Zatlačte jím shora na každou kouli těsta, dokud se nezploští. Okraje se zvednou a uprostřed vznikne prohlubeň pro náplň.
  6. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a do středu koláčů rozdělte připravenou kešu náplň. Navrch rozložte očištěné kousky jahod a posypejte drobenkou.
  7. Koláče vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi dvacet minut do zezlátnutí. Ihned po vyndání z trouby potřete okraje javorovým sirupem smíchaným s rumem.
Foto Jakub Jurdič