Kachna se šesti prolitá pivem je sice bezvadná záležitost, ale pokud v den konzumace potřebujete ještě nějak fungovat, zkuste raději trochu lehčí (a na vaření podstatně rychlejší) alternativu.

Kachní prsa jsou perfektní minutkové maso, kterým pro šťavnatost stačí pozvolna opéct na pánvi, nechat odpočinout jako steak a pokrájet na plátky. Pro podzimní ladění přidejte snadnou šípkovou omáčku a místo knedlíků odlehčete pečenou zeleninou, zde kapustičkami a batáty. Celou tuhle podzimní hostinu máte navíc hotovou zhruba za půl hodiny.

Restovaná kachní prsa se šípkovou omáčkou na víně & pečená růžičková kapusta a sladké brambory

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 kachní prsa
  • Sůl & pepř
  • 1 šalotka
  • 50 ml červeného vína
  • 100 g šípkové zavařeniny
  • Špetka skořice, hřebíčku a nového koření

Na pečenou zeleninu:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 300 g sladkých brambor (2 menší kusy)
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • Špetka kajenského pepře

Postup

  1. Maso vyndejte pokud možno cca hodinu předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Ostrým nožem pak nařezejte kůži do mřížky tak, abyste ji neprořízli až k masu.
  2. Troubu vyhřejte na 200 °C a očistěte zeleninu: z kapustiček odřízněte košťál, sundejte nevzhledné svrchní lístky a rozpulte. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky podobně velké jako kapustičky. Na plechu vyloženém pečicím papírem hojně zakapejte olivovým olejem, posypejte solí, čerstvě mletým černým pepřem a špetkou kajenského a promíchejte. Pečte asi 20 minut, v polovině pečení zamíchejte.
  3. Mezitím už kachnu z obou stran osolte a opepřete a položte kůží dolů na suchou studenou pánev. Až poté ji začněte na střední plamen zahřívat. Z kůže se díky tomu postupně uvolní sádlo a bude pěkně křupavá. Když je kůže dostatečně opečená, prsa otočte a už jen kratší dobu opékejte i z druhé strany. Ideální je jehlovým teploměrem změřit vnitřní teplotu masa, která by měla dosáhnout 52 až 54 °C. Kachnu přemístěte na misku, překryjte alobalem a nechte 10 minut v teple odpočinout.
  4. Z pánve slijte většinu tuku, ponechte v ní jen výpečky z masa. Na těch nechte zesklovatět najemno pokrájenou šalotku, během opékání ji osolte. Zalijte vínem a zprudka ho povařte, až se téměř odpaří. Vmíchejte džem, koření a trochu pepře a nechte probublávat, než si odpočine maso. Podle potřeby zřeďte vodou nebo vývarem, do pánve přilijte šťávu, kterou mezitím pustilo maso, dolaďte chuť omáčky a podávejte ji spolu s kachnou nakrájenou na plátky a pečenou zeleninou.

Tip: Upéct můžete i jinou podzimní zeleninu (dýni, celer, pastinák, petržel, cibuli, mrkev a řepu) nebo zkuste naše low carb zeleninové přílohy.