Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Příprava domácího sýru je poněkud náročnější. Až na jednu výjimku. Tou je domácí panýr. Sýr, který je v Indii základní potravinou, zvládnete připravit už během chvíle. Důležité ale je myslet na něj den předem. Sýr se totiž potřebuje zbavit přebytečné syrovátky, aby se dal pěkně krájet a v omáčce, jako je tikka masala anebo například palak paneer, se nerozdrolil.

Základem pro výrobu panýru je kvalitní plnotučné mléko – ideálně farmářské. Pak už stačí jen citron. Jestliže budete mít chuť experimentovat, zkuste do vysráženého mléka (resp. sýrového těsta) ihned po scezení přidat bylinky nebo koření podle chuti. Vmíchejte je ale co nejrychleji, abyste nenarušili strukturu a sýr byl pevný. V lednici vydrží panýr 2 – 3 dny v uzavřené krabičce.

Tikka masala s domácím panýrem či kuřetem

Panýr:

  • 1 litr plnotučného farmářského mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy

Marinované kuřecí maso:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 150 g bílého jogurtu
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • Sůl

Na 4 porce omáčky:

  • 1 cibule
  • 1 lžíce ghí
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 svítek skořice
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mletého kardamonu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 rovná lžíce rajského protlaku
  • 1 konzerva krájených rajčat – 400 g
  • 100 ml smetany
  • Sůl

Postup

  1. Den předen si připravte panýr nebo maso, případně oboje. Na panýr si připravte cedník a plátýnko, jímž ho vyložíte. Postavte cedník na hlubší hrnec nebo mísu, do kterého budete cedit syrovátku.
  2. Do druhého hrnce dejte ohřát mléko. Citronovou šťávu smíchejte s 50 ml horké vody. Když je mléko horké, přilijte slabým pramínkem vodu s citronem. Sporák držte na minimum. Občas promíchejte. V mléce se začnou tvořit hrudky. Během 5 minut se oddělí syrovátka od sušiny. Mléko slijte přes cedník s plátýnkem a nechte okapat. Můžete tomu pomoct lehkým stisknutím. Pak sýr v plátýnku položte na talíř nebo tác, kde srovná plochu do rovna. Přes noc nechte v noci chladit.
  3. Namarinujte si maso. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky. V míse smíchejte jogurt s citronovou šťávou, zázvorem a prolisovaným česnekem, kořením a špetkou soli. Maso obalte v marinádě, překryjte fólií a nechte v lednici do druhého dne.
  4. Druhý den maso rozprostřete do pekáčku nebo na plech a pečte při 190 °C (horkovzduch) 20 minut.
  5. Nyní přichází čas na omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte ghí a cibuli opékejte dozlatova. Sporák ztlumte. Do hrnce vsypte zázvor, prolisovaný nebo najemno nastrouhaný česnek, koření, cukr a minutu míchejte. Přidejte protlak a rajčata. Plechovku vypláchněte trochou vody – maximálně polovinou plechovky – a vlijte do hrnce. Přiklopené nechte 30 minut vařit. Omáčka zhoustne, lehce nakyslá chuť rajčat se vytratí a zůstane krásně nasládlá omáčka.
  6. Vyndejte z omáčky skořici a bobkový list. Zalijte smetanou a rozmixujte najemno.
  7. Podávejte s panýrem nebo pečeným masem a koriandem, případně s chilli. Jako přílohu podávejte rýži basmati nebo indický chléb (naan).

Párování s vínem: Víno vám vybral Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „K indickému pokrmu z kuřecího masa a sýru jsem vybral krémový sekt Louis Girardot jakostní šumivé víno 2015 z firmy Bohemia sekt. Louis Girardot brut má jiskrně zlatavou barvu s platinovými odlesky. Díky dlouhému ležení na kvasinkách má velmi jemné, dlouhotrvající perlení. Vůně sektu je ušlechtilá, s jemným terciálním charakterem a tóny sušených květů, pražených oříšků a plástve medu. Chuť je komplexní, sametově harmonická, s tóny máslových sušenek a pečeného toustu. Sekt má dlouhou, příjemně strukturovanou perzistenci. Je vítězem kategorie a získal zlatou medaili Salonu vín 2021 a Zlatou medaili v Národní soutěži vín Mikulovské vinařské podoblasti 2021. Láhev vás vyjde na 450 Kč.“