Tenké voňavé palačinky s typickými hnědými mapami a krajkovým okrajem dokážou vykouzlit opravdu lahodné ráno. Ještě se nedosmaží a každý už si představuje, jaká zvítězí náplň – domácí džem, nebo oblíbený lískooříškový krém?

Abychom však nezůstali jen u stereotypů – ačkoli nepopíráme jejich lahodnost –, servírujeme vám dnes palačinky s karamelizovanými nektarinkami. Chutnají úžasně a už samotná vůně je velkým lákadlem. Zakysaná smetana závěrem doladí jemnost, moučkový cukr s mandlovými lupínky podpoří ještě větší chuť se zakousnout.

Palačinky s karamelizovanými nektarinkami a kysanou smetanou

Na 10 palačinek potřebujete:

Na nektarinky:

  • 3 polozralé nektarinky
  • 40 g másla
  • 45 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Špetka mleté skořice
  • Špetka muškátového oříšku

K podávání:

  • Zakysaná smetana
  • Mandlové lupínky
  • Moučkový cukr

Postup

  1. V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli. Vejce rozšlehejte v mléce a tekutou směs vmíchejte metličkou k sypké. Těsto nechte alespoň půl hodiny, ideálně pak přes noc, v chladu odpočinout.
  2. Rozpalte nepřilnavou pánev (ideálně přímo na palačinky), potřete ji kapkou tuku a krouživými pohyby na ni naneste naběračku těsta. Těsto rozprostřete dotenka po celé pánvi.
  3. Palačinku smažte na středním plameni, dokud shora nezpevní. Jakmile se začnou objevovat bublinky, otočte ji a krátce opečte i z druhé strany.
  4. Hotové palačinky skládejte na sebe. Udrží si teplo a budou poddajnější k samotnému přeložení či zamotání.
  5. Mezitím očistěte nepřezrálé nektarinky, odpeckujte je a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. V pánvi rozpusťte máslo a nektarinky na něm chvilku opékejte.
  6. Zasypejte je cukrem a povařte 3 až 5 minut, dokud nektarinky nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Směs ochuťte citronovou šťávou, skořicí a muškátovým oříškem. Stáhněte z ohně.
  7. Palačinku naplňte změklými nektarinkami se šťávou a přeložte na třetiny. Podávejte se zakysanou smetanou, posypané mandlovými lupínky a moučkovým cukrem.

Tip

  • Recept bude skvěle fungovat i s dalším peckovitým ovocem (za zkoušku stojí broskve, švestky i blumy) nebo s klasikou v podobě jablek či hrušek.