Marocká směs koření Ras el Hanout je složením velice pestrá a pestré je i její využití. Dokonale sedne různým druhům masa, ale hodí se také k dochucení tajine, kuskusu, rýže a řady vegetariánských pokrmů. Přestože lze tuto směs koupit již hotovou, úroveň pohodlí nevyváží sílu prožitku, který získáte vlastnoručním mícháním koření různých barev a vůní do sebe.

Směs obsahuje jednoduše dostupné druhy koření, z nichž máte většinu jistě doma. Kořenicí směs, která vám zbude, si schovejte a použijte do dalšího vaření, třeba tohoto pečeného salátu nebo na pečené marocké kuře.

Foto Martina Baťhová

Krůtí špízy, tabouleh & domácí marocké koření Ras el Hanout

Na domácí Ras el Hanout potřebujete:

  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky kardamomu
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky anýzu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg krůtích prsou
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 3 lžíce oleje
  • Sůl

K podávání:

  • 100 g kuskusu (celozrnného)
  • 150 ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru
  • Olej
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • Hrst petržele
  • Citron
  • 3 až 4 listy římského salátu
  • Hustý jogurt
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Začněte přípravou koření. Sypké – mleté koření a sůl vložte do mističky. Nemleté koření – anýz, nové koření a hřebíček roztlučte v hmoždíři najemno a přidejte k ostatnímu koření do mističky. Dobře promíchejte.
  2. Do větší mísy, kde budete marinovat krůtu, odsypte 2 lžíce koření. Zbytek schovejte do skleničky a využijte při dalším vaření. Do mísy přilijte olej, osolte větší špetkou soli a promíchejte.
  3. Krůtí maso nakrájejte na kostky. Maso důkladně obalte v marinádě. Pokud máte čas, nechte přikryté fólií v lednici marinovat do druhého dne.
  4. Kuskus vsypte do misky. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, přilijte lžičku oleje, promíchejte a přikryjte. Nechte 5 minut nasáknout. Poté nakypřete vidličkou.
  5. Okurku nakrájejte na kostičky. Z rajčat vydlabejte tekuté vnitřky a dužinu nakrájejte také na kostičky. Zeleninu vložte do mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou petržel, zakápněte olejem, citronovou šťávou podle chuti, osolte a promíchejte. Nakonec vmíchejte kuskus. Podle chuti dosolte.
  6. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na kousky přiměřeně velké ke kouskům masa.
  7. Maso a papriky střídavě napichujte na jehly nebo špejle. Pokud vám zbyla nějaká paprika, můžete ji přikrájet ke kuskusu.
  8. Masové špízy grilujte ze všech stran cca 10 až 15 minut (podle velikosti kusů masa). V troubě můžete péct při 200 °C cca 15 až 20 minut.
  9. Římský salát nakrájejte na proužky nebo natrhejte nadrobno.
  10. Špízy podávejte s kuskusovým salátem, římským salátem a jogurtem.
Foto Martina Baťhová