Hoď kamenem, kdo jste je v devadesátkách nemiloval! Ano, řeč je o bramborových kroketách – zlatých kuličkách, které nešly napíchnout a honili jsme je často i mimo talíř. Dnes si připravíme domácí verzi v praktičtější podobě válečků a pro odvážné jsem připojila i recept na vepřové jazyky s křenovou omáčkou, které se k nim dokonale hodí.
Vepřový jazyk, křenová omáčka a domácí krokety z brambor
Na 4 porce potřebujete:
- cca 3 vepřové jazyky
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky jalovce
- 3 kuličky celého nového koření
- ½ lžičky celého pepře
- 1 lžička soli
Na křenovou omáčku:
Na bramborové krokety:
- 500 g brambor varného typu C
- 150 g hrubé mouky
- 25 g másla
- 1 vejce
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
- Nejdříve uvařte omyté vepřové jazyky. Do vody dejte jednu celou cibulu, jalovec, bobkové listy, nové koření a celý pepř a sůl. Přidejte jazyky a maso vařte do změknutí – ideální je použít tlakový hrnec, s ním to bude trvat cca 60 minut.
- Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a oloupejte je, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vývar z jazyků potřebovat už nebudete.
- Nyní je čas na omáčku. Na jedné lžíci másla krátce orestujte hladkou mouku, jíšku zalijte hovězím nebo uzeným vývarem a vařte asi 10 minut, až vznikne krémová omáčka.
- V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujte nastrouhaný křen společně se lžící octa a lžičkou cukru. Tuto směs nyní zamíchejte do vroucí omáčky, přilijte smetanu a ještě asi 10 minut vařte. Křenovou omáčku dle chuti dosolte.
- Bramborové krokety připravte následovně: brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Pak je slijte a ještě teplé pomocí lisu na brambory rozmačkejte. Přidejte do nich hrubou mouku a máslo. To se v horkých bramborách rozpustí. Nakonec přidejte rozšlehané vejce s troškou soli. Zamíchejte, vznikne nadýchané těsto.
- Těsto rozdělte na čtyři díly na pomoučený vál. Z každého rukama vyválejte „hada“ a rozkrájejte ho asi na 4cm dílky. Ty pak obalte v trojobalu – nejprve v hladké mouce, pak v osolených rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Takto připravené krokety smažte dozlatova v rozpáleném oleji, tak aby v něm plavaly. Smažené krokety nechte vykapat na papírovém ubrousku a ihned podávejte s křenovou omáčkou a vepřovými jazyky.
Tip: Krokety lze smažit i bez obalení. Trojobalem ale získají lahodnou křupavou krustu.