Hoď kamenem, kdo jste je v devadesátkách nemiloval! Ano, řeč je o bramborových kroketách –⁠ zlatých kuličkách, které nešly napíchnout a honili jsme je často i mimo talíř. Dnes si připravíme domácí verzi v praktičtější podobě válečků a pro odvážné jsem připojila i recept na vepřové jazyky s křenovou omáčkou, které se k nim dokonale hodí. 

Vepřový jazyk, křenová omáčka a domácí krokety z brambor

Na 4 porce potřebujete:

  • cca 3 vepřové jazyky
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky celého nového koření
  • ½ lžičky celého pepře
  • 1 lžička soli

Na křenovou omáčku: 

Na bramborové krokety: 

  • 500 g brambor varného typu C
  • 150 g hrubé mouky
  • 25 g másla 
  • 1 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup

  1. Nejdříve uvařte omyté vepřové jazyky. Do vody dejte jednu celou cibulu, jalovec, bobkové listy, nové koření a celý pepř a sůl. Přidejte jazyky a maso vařte do změknutí – ideální je použít tlakový hrnec, s ním to bude trvat cca 60 minut.
  2. Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a oloupejte je, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vývar z jazyků potřebovat už nebudete. 
  3. Nyní je čas na omáčku. Na jedné lžíci másla krátce orestujte hladkou mouku, jíšku zalijte hovězím nebo uzeným vývarem a vařte asi 10 minut, až vznikne krémová omáčka.
  4. V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujte nastrouhaný křen společně se lžící octa a lžičkou cukru. Tuto směs nyní zamíchejte do vroucí omáčky, přilijte smetanu a ještě asi 10 minut vařte. Křenovou omáčku dle chuti dosolte.
  5. Bramborové krokety připravte následovně: brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Pak je slijte a ještě teplé pomocí lisu na brambory rozmačkejte. Přidejte do nich hrubou mouku a máslo. To se v horkých bramborách rozpustí. Nakonec přidejte rozšlehané vejce s troškou soli. Zamíchejte, vznikne nadýchané těsto.
  6. Těsto rozdělte na čtyři díly na pomoučený vál. Z každého rukama vyválejte „hada“ a rozkrájejte ho asi na 4cm dílky. Ty pak obalte v trojobalu – nejprve v hladké mouce, pak v osolených rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Takto připravené krokety smažte dozlatova v rozpáleném oleji, tak aby v něm plavaly. Smažené krokety nechte vykapat na papírovém ubrousku a ihned podávejte s křenovou omáčkou a vepřovými jazyky. 

Tip: Krokety lze smažit i bez obalení. Trojobalem ale získají lahodnou křupavou krustu.