Radost ze života bez radosti z jídla prostě není úplná. Stejně to vidí i naši alumni z výběru mimořádných mladých talentů 30 pod 30, které jsme požádali o speciální recepty pro famózní Forbes hostinuKřupavý salát připravila Kristína Nemčková, božský langoš s pistáciovým pestem Tereza Ovšáková a osvěžující dezert pak Vlad Ryasnyy. Posledním dílkem této lahodné skládačky je lososový tatarák s křenovou pěnou a pufovanými jáhly od Přemka Forejta.
Vychlazený rybí tartar v kontrastu s teplou křenovou omáčkou a křupavými jáhly poslouží jako efektní předkrm na vaši garden party i jako lehký hlavní chod na večeři ve dvou.

Lososový tatarák s horkou křenovou pěnou a smaženými jáhly by Přemek Forejt

Křenová pěna:

  • 3 šalotky
  • 30 g olivového oleje
  • 300 ml chardonnay Přemek Forejt Signature chef
  • 300 ml vývaru
  • 300 ml smetany
  • 3 lžíce čerstvého křen
  • Citronová šťáva
  • Cukr
  • Sůl

Lososový tartar:

  • 150 g filetu z lososa
  • 1 šalotka
  • Čerstvá pažitka, kopr a koriandr
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ½ citronu
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř

Pufované jáhly:

  • 500 ml oleje
  • 60 g jáhel
  • sůl
  • čerstvá pažitka

Postup

  1. Najemno pokrájenou šalotku nechte na oleji zesklovatět, zalijte vínem a zredukujte na minimum objemu (glaze). Přidejte vývar, svařte na polovinu a nakonec vmíchejte smetanu a křen a dobře provařte. Dochuťte citronovou šťávou, cukrem a solí.
  2. Omáčku rozmixujte na jemný krém, propasírujte a ještě teplé dejte do šlehačkové láhve.
  3. Lososa očistěte od kůže, kostí a hnědých částí, nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s najemno pokrájenou šalotkou a bylinkami.
  4. Dochuťte dijonskou hořčicí, citronovou šťávou, kapkou oleje, solí a pepřem a dejte podchladit.
  5. Olej rozehřejte na 160 °C a v cedníku do něj krátce ponořte jáhly, aby napufovaly. Vysušte je na papírové utěrce, dobře osolte a po vychladnutí smíchejte s najemno nasekanou pažitkou.
  6. Na podchlazeného lososa naservírujte křenovou pěnu ze šlehačkové láhve a posypejte smaženými jáhly s pažitkou.