S cukrovím je potíž, zatímco celý prosinec platí přísný zákaz jeho ujídání, úderem Štědrého dne neslyšíme nic než přemlouvání, ať si dáme, že už ho nikdo nechce jíst a že se peklo zbytečně. Vykašlete se na tuhle každoroční „tradici“ a pusťte se do relativně zdravých mrkvových rohlíčků, které jsou nejlepší ještě teplé, tudíž je jejich ochutnávání více než žádoucí.

Těsto je zcela bez cukru, respektive slazené jen mrkví, která ho také z velké části tvoří. Mrkev přitom na chuti díky voňavému koření rozpozná málokdo. I proto doporučuji koření nevynechat, ačkoli rohlíčky budou lahodné i jen z povidel, mrkve, másla a mouky. Část mouky pak můžete nahradit výživnější špaldovou a rohlíčky jako já naplnit povidly bez přidaného cukru.

Jak na domácí povidla bez cukru

Švestková už letos asi nestihnete, ale voňavá povidla z trouby a bez přidání cukru připravíte i z hrušek. Já do rohlíčků používám domácí hrušková povidla se solí podle tohoto receptu.

Mrkvové rohlíčky s povidly (cukroví bez cukru)

Na základní těsto (32 kusů) potřebujete:

  • 200 g oloupané mrkve
  • 150 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky (polovina může být špaldová) + na podsypání

Na ochucení a náplň:

  • Kůra z 1 biocitronu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 velká špetka soli
  • 1 velká špetka zázvoru
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • Hrušková nebo švestková povidla
  • 1 bílek, žloutek či vejce na potření (lze vynechat)

Postup

  1. Najemno nastrouhanou mrkev dejte spolu s nahrubo nastrouhaným vychlazeným máslem, moukou (pro lepší pocit dávám polovinu hladké špaldové), citronovou kůrou, kořením a solí do mísy a rukama rychle propracujte na kompaktní těsto. Nevadí, když v něm zůstanou malé kousíčky másla, ty zaručí, že těsto bude hezky lístkovat.
  2. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu v lednici zpevnit. Poté ho rozkrojte na 4 části, z každé vyválejte na dost pomoučené ploše tenké kolo a rozkrojte ho jako koláč na 8 trojúhelníků. Na širší stranu každého dílku dejte čtvrt lžičky povidel, srolujte směrem ke špičce, po stranách těsto zmáčkněte, aby nevytekla povidla, a dotvarujte do úhledných rohlíčků. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a stejně postupujte se zbytkem těsta.
  3. Rohlíčky potřete rozšlehaným bílkem, žloutkem nebo celým vejcem, celý plech dejte ještě alespoň na 20 minut vychladit do lednice či ven a poté pečte 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. Nejlepší jsou ještě teplé…
  4. Pokud by vám připadaly málo sladké, rohlíčky posypejte moučkovým cukrem.