„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu.“ Tento moudrý citát pronesl irský dramatik George Bernard Shaw a jistě mu můžeme dát za pravdu. Láska k jídlu všechny spojuje bez ohledu na národnost či náboženská vyznání. A ochutnávka kuchyní z různých koutů světa je vždy pestrým přínosem. Ačkoli naše klasiky milujeme (svatomartinské rohlíčky, valašské frgály či kynuté buchty), rozmanitým pokrmům světových kuchyní jsme vřele otevřeni.

Židovské rohlíčky Rugelach jsou velmi oblíbenou pochoutkou Izraelců. Připravují se v kynuté i nekynuté variantě – křehounké a jemně máslové. Obvykle se plní čokoládou, skořicí, ořechy i mákem. My jsme lahodné rohlíčky obohatili o chuť podzimu a naplnili je domácím dýňovým džemem, pekany a čokoládou.

dynove rohlicky rugelach

Židovské rohlíčky Rugelach s domácím dýňovým džemem

Na 2 plechy potřebujete:

  • 150 g hladké mouky + na pomoučení
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 bio citronu
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 125 g studeného másla
  • 125 g studeného krémového sýru (Philadelphia, cream cheese, žervé, lučina)

Na náplň:

  • 8 lžic dýňového džemu (recept níže)
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g nahrubo nasekané hořké čokolády

Na dohotovení:

  • 1 vejce
  • 1 lžička mléka
  • Tmavý třtinový cukr na posypání
  • Moučkový cukr na posypání
dynove rohlicky rugelach

Postup

  1. Prosátou mouku se špetkou soli, citronovou kůrou a vanilkovou dření promíchejte v míse robota. Přidejte na kostky nakrájené máslo se smetanovým sýrem a krátce zpracujte v hustší lepivé těsto.
  2. Těsto nepřepracujte, aby nebyly rohlíčky tuhé. Vyklopte jej na pomoučenou pracovní plochu a rychle prohněťte. Těsto rozdělte na dvě poloviny, obě zploštěte a zabalte do fólie. Dejte vychladit alespoň na hodinu nebo přes noc do lednice.
  3. Vychlazené těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte z něj kruh o průměru cca 30 cm a výšce 2 mm. Těsto potřete dýňovým džemem (asi 0,5 cm od okraje jej ponechte čisté), posypejte najemno rozmixovanými pekanovými ořechy a nahrubo nasekanou čokoládou.
  4. Ostrým nožem nebo pizza kolečkem rozkrájejte kruh na 12 až 16 stejně velkých trojúhelníků (nejdříve kruh rozdělte na čtvrtiny a každou z nich pak na třetiny, případně čtvrtiny).
  5. Vzniklé trojúhelníky stočte zvenčí ke středu do tvaru pevných rohlíčků. S těstem pracujte rychle, ať jej zbytečně nezahříváte.
  6. Rohlíčky pokládejte cípem dolů na plech vyložený pečicím papírem 2 až 3 cm od sebe a dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Stejný proces proveďte s druhou polovinou těsta a zbývající náplní.
  7. Vychlazené rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka a posypejte cukrem. Pečte 20 až 25 minut dozlatova, podle skutečné velikosti rohlíčků.
  8. Plechy můžete v troubě za sebou prostřídat nebo péct spolu, v tomto případě v polovině času umístění plechů prostřídejte.  
  9. Upečené rohlíčky nechte mírně zchladnout na plechu, poté přeneste na mřížku a nechte vychladnout úplně. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.
dynove rohlicky rugelach

Domácí dýňový džem: Vydlabanou dýni hokaido nakrájejte i se slupkou na větší kousky, vložte do hrnce, podlijte trochou vody a na mírném plameni poduste do změknutí. Dýni rozmixujte tyčovým mixérem, podle chuti oslaďte cukrem či medem, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu a ještě chvilku povařte. Nakonec můžete ochutit mletou skořicí. Hotový horký džem naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a pro lepší utěsnění otočte dnem vzhůru. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne, případně zavařte pro delší trvanlivost.

dynove rohlicky rugelach