Pokud se u vás bez kopřiv neobejde velikonoční nádivka, jistě víte, proč tomu tak je. Díky ní svou nezaměnitelnou chuť získá i polévka s uzeným masem a rýží. Je velice sytá a výživná.
Kopřiva – tato žahavá bylinka je téměř synonymem českých Velikonoc a pro řadu lidí také synonymem jarní očisty. V těle totiž dokáže podpořit očistné procesy, a to zejména teď na jaře, kdy je v plné síle.
Připravíte z ní osvěžující smoothie, zdravější bramborové knedlíky, klasickou nádivku s uzeným či zelené krupoto a právě její silná chuť dokáže vylepšit také uzenou polévku s rýží. Pokud byste zrovna uzené maso neměli, nebo si chtěli od masa trochu odpočinout, můžete polévku připravit ve vegetariánské verzi bez masa a vývar použít zeleninový.
Kopřivová polévka s uzeným masem, rýží a vejcem
Na 4 porce potřebujete:
- Uzené maso (viz poznámka níže)
- 1 až 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 cibule
- 100 g dlouhozrnné rýže
- Sůl
- 1 vejce
- 20 g kopřiv (mladé lístky)
Postup
- Uzené maso vložte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso ponořené (alespoň jeden dva litry). Vařte 45 minut.
- V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Přidejte rýži a míchejte asi minutu. Zalijte 1 litrem vývaru z uzeného masa. Vařte 10 minut na skus.
- Mezitím z masa odkrojte silnější plátek – 100 až 120 g a nakrájejte na menší kusy nebo natrhejte.
- Kopřivy dobře propláchněte, aby v nich nezůstal prach nebo jiné překvapení. Poté nasekejte ostrým nožem nadrobno.
- Do polévky vklepněte vejce a přitom míchejte vidličkou. Po minutě vaření přidejte maso, kopřivy a vařte další minutu až dvě. Podle chuti dosolte.
Poznámka:
Z uzeného masa budete potřebovat pouze jeden silnější plátek. Zbytek uzeného masa můžete použít do plněných bramborových knedlíků, natrhat do burgerů nebo si k němu připravit nastavovanou či bramborovou kaši. Skvělá je také velikonoční polévka šmigrustovka.
Kopřivová polévka s uzeným masem a vejcem
Kopřivová polévka s uzeným masem a vejcem