skip to main content

Kopřivy, uzené & nálož bylinek. Poctivá nádivka, co voní jarem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Na této bylinkami a masem nadupané nádivce si náramně pochutnáte a zároveň si zaděláte na skvělou uzenou polévku. Tu už doplňte podle libosti bramborami, kroupami, rýží, zeleninou či houbami. 

Pro tento jarně velikonoční pokrm můžete využít přímo darů přírody. Zajděte si na procházku, ze které si donesete plnou náruč bylinek. Mezi první jedlou zelení najdete třeba právě medvědí česnek, bršlici či svízel. Své pokrmy můžete obohatit i o zmíněné kopřivy, chuťově dominantní popenec nebo ptačinec, který svou nasládlou chutí připomíná hrachové lusky či mladou kukuřici.

Reklama

Velikonoční nádivka s uzeným masem, kopřivami a medvědím česnekem

Na formu o velikosti 32 x 22 cm potřebujete:

  • 320 g uzené krkovice
  • 400 g moravského uzeného z vepřové kýty
  • 2 stonky jarní cibule
  • 60 g másla + na vymazání pekáče a osmahnutí cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 8 starších rohlíků
  • 200 ml uzeného vývaru
  • 6 vajec
  • 50 g kopřiv
  • 50 g medvědího česneku
  • 30 g hladkolisté petržele
  • 30 g pažitky
  • sůl
  • pepř
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • kyselé okurky k podávání
  • řeřichu na ozdobu

Postup

  1. Uzené maso zalijte studenou vodou tak, aby nekoukalo ven, a vařte přibližně 40 minut. Pak jej vyndejte a po zchladnutí nakrájejte na kostičky. Jarní cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na kousku másla. Přihoďte nasekaný česnek a jakmile se rozvoní, vmíchejte do pánve nakrájené maso. Úžasně se provoní a zešťavnatí. Stačí ho jen krátce v pánvi prohodit a dát stranou. 
  2. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte odebraným vývarem z uzeného masa a nechte je tekutinu nasáknout. Máslo rozpusťte v rendlíku a nechte zchladnout. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Lístky kopřiv spařte asi minutu v hrnci s osolenou vroucí vodou. Vyjměte je a ihned zchlaďte v ledové vodní lázni. Nechte je okapat v cedníku. Medvědí česnek, petržel a pažitku umyjte a nechte rovněž okapat. Pak všechny bylinky nakrájejte nadrobno a přidejte do mísy k rohlíkům spolu s masem, máslem a žloutky. Vše osolte, opepřete, posypte muškátovým květem a promíchejte. Nakonec nadvakrát a pěkně zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. 
  4. Nádivkovou směs přendejte do máslem vymazaného pekáče a jen lehce zarovnejte, neumačkávejte příliš. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 až 35 minut dozlatova. Hotovou nádivku podávejte s kyselou okurkou. Můžete ji ještě dozdobit svěží řeřichou.