Zatímco zahrádkáři s prvními výhonky kopřiv pláčou, spořiví milovníci zdravých potravin jásají. Kopřiva je taková naše superpotravina zadarmo, která vám pomůže s jarní očistou, dodá energii, pomůže odvodnit a má zkrátka tolik blahodárných účinků, že vám udělá dobře ji na jaře pít klidně každý den.

Kopřivový čaj je klasika, ale mixování čerstvých kopřiv do smoothie má tu výhodu, že listy není třeba spařit, a přesto si o ně nespálíte jazyk. Zároveň v nich zůstane mnohem více živin než po kontaktu s vroucí vodou. Dobrá zpráva je, že takový nápoj chutná mnohem lépe, než vypadá.

Nejlepší doba na sběr kopřiv je právě teď na jaře, kdy si můžete natrhat i jemné mladé lístky. Při sběru se vyhýbejte místům blízko silnic, na kopřivy kolikrát narazíte i v parcích (pokud potkáte hodně pejskařů, opakujte si, že moč je sterilní). Co nepoužijete do smoothie, nasušte na zmíněný čaj.

Foto Eva Malúšová

Kopřivové smoothie

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 hrsti mladých kopřivových lístků (30 až 50 g)
  • 1 jablko
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  1. Kopřivy sbírejte v rukavicích a trhejte jen mladé horní lístky. Začněte s třiceti gramy, větší množství už dává brčálovější barvu (viz foto) i výraznější chuť. Lístky omyjte.
  2. Kopřivy, na větší kousky pokrájené neoloupané jablko bez jádřinců a asi dvě stě mililitrů vody rozmixujte na zcela hladkou směs, podle potřeby zřeďte další vodou a dochuťte citronem. Ihned vypijte.

Tipy & triky:

Foto Eva Malúšová