I když mají batáty sladkou chuť, zpravidla jsou součástí slaných pokrmů. Výborně se pojí s orientálními druhy koření, jako je pískavice, římský kmín, koriandr, skořice atd. Batátové vafle některé z těchto druhů koření obsahují a některé další můžete podle svých chutí přidat.
Vafle mohou dominovat vašemu snídaňovému talíři. Výtečně doprovodí například vejce zastřené, sázené, vejce míchaná i vejce do skla, zároveň i sýry a slaninu. Stejně tak dobře, jako svou úlohu hrají při snídani, zastanou také roli přílohy k hlavnímu jídlu v rámci oběda či večeře. Batátové vafle jsou zkrátka univerzální a chutnají stejně dobře teplé jako za studena.
Batátové vafle bez mouky
Na 8 vaflí potřebujete:
- 300 g batátů (po oloupání)
- 1 jarní cibulka
- 3 vejce
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- Sůl
- Tuk na smažení (ghí, řepkový, olivový nebo kokosový)
K podávání:
- Vejce
- Ocet na přípravu zastřeného vejce
- Rukola nebo oblíbený salát
- Prosciutto
- Avokádo
- Rajčata
- Okurka
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Pažitka
Postup
- Batáty nastrouhejte do mísy nahrubo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, vejce, koření a sůl. Dobře promíchejte.
- Rozpalte vaflovač. Potřete ho olejem a na plotýnku nanášejte po lžíci batátového těsta. Lžíci trochu rozprostřete do kulata. Přiklopte a 10 až 12 minut smažte. Vždy po odebrání hotových vaflí z vaflovače nechte přístroj znovu pořádně nahřát. Poté opět potřete olejem a tak dále, dokud nezpracujete všechno těsto. Před smažením nových vaflí těsto pokaždé dobře promíchejte.
- Připravte si středně velký hrnec s vodou a přiveďte těsně pod bod varu. Vlijte do vody lžíci octa a míchejte, aby vznikl uprostřed vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce a držte teplotu stále kolem bodu varu. Voda by neměla hodně vřít, aby se vejce nepoškodilo. Vařte 4 minuty. Pokud se během varu vejce přichytlo ke dnu, hrncem trochu trhněte, mělo by se tak ode dna oddělit. Vejce opatrně vyndejte a přendejte do studené vody, aby se zastavil var. Pokračujte i s dalšími vejci (počítejte jedno vejce na jednu porci). Pokud chcete vejce před podáváním ohřát, vložte je nakrátko do horké vody.
- Na talíř rozprostřete trochu rukoly, naservírujte vafle, plátek prosciutta, kousek avokáda a vejce. Obložte zeleninou. Lehce osolte a opepřete, posypejte pažitkou a podávejte.