Šťavnaté kousky kachního masa v silné omáčce z rajčat, kořenové zeleniny a vína je delikatesa, která potěší nejen během chladných večerů, kdy byste se nejraději viděli zachumláni se sklenkou červeného u hořící krbu.

Dobrá zpráva je, že dnešní ragú chutná báječně i bez krbu a část ho můžete zamrazit na dny, kdy nebudete mít tolik času na vaření. Uvidíte, že budete svému prozíravému já děkovat! Ke kachnímu ragú stačí uvařit těstoviny nebo polentu, přidat hrst strouhaného sýru a představovat si ten plápolající oheň.

Kachní ragú s kořenovou zeleninou na těstoviny

Na 5 až 6 porcí kachního ragú potřebujete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 kachní čtvrtky nebo 3 stehna (cca 700 g)
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • 2 x 400ml plechovka drcených rajčat
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • Sůl & pepř
  • 500 g semolinových těstovin
  • Sýr (Pecorino Romano, případně parmezán)

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vložte do něj kůží dolů kousky kachny a z každé strany ji 5 minut pozvolna opékejte. Bude to prskat, proto kastrol částečně přikryjte poklicí. Mezitím si oloupejte cibuli a mrkev a spolu s řapíkatým celerem je pokrájejte na kostičky.
  2. Maso vyndejte z hrnce, pokud by v něm bylo víc než 6 lžic tuku, trochu ho slijte a na výpeku teď 5 až 10 minut dozlatova opékejte zeleninu se lžičkou soli. Nakonec přidejte nasekaný česnek, nechte jen pár vteřin rozvonět, aby nezhořkl. Zalijte vínem a nechte ho téměř odpařit.
  3. Do hrnce vraťte kachnu i se šťávou, kterou mezitím pustila, přidejte rajčata, skořici, rozmarýn, bobkový list, lžičku soli a asi půl plechovky vody. Přiklopte a pozvolna duste 1 až 2 hodiny úplně doměkka. Doba vaření záleží na důkladnosti opékání i kvalitě masa.
  4. Z ragú odstraňte koření a vyndejte maso, které nechte trochu zchladnout. Odstraňte kůži a kosti, obrané maso vraťte do hrnce, ještě chvíli prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
  5. Podávejte s těstovinami nebo polentou uvařenou ve směsi mléka a vývaru a posypané strouhaným sýrem. Ragú je nejlepší až druhý den, kdy se hezky rozleží.

Tip: Kachnu kupte celou, rozbourejte ji podobně jako kuře, prsa si nechte na minutkovou úpravu se šípkovou omáčkou, co nejvíce ostatního masa použijte do ragú a ze zbytku si uvařte vývar. Omáčku nicméně uvaříte i ze zbytků pečené kachny, pokud se vám snad někdy stane, že se nesní celá. V takovém případně pak maso do omáčky přidejte až v momentě, kdy je zelenina zcela měkká, a vařte ho s ní jen asi 10 minut.