Slané bezlepkové vafle máte hotové během pár minut, stačí vám na ně jen dvě suroviny a potěší jak milovníky rozpečeného sýra s extra křupavým okrajem, tak vyznavače nízkosacharidových diet.
Pojem chaffles vznikl kombinací slov cheese & waffles (tedy sýr a vafle) a je známý především vyznavačům keto a jiných low carb diet, protože na takovéto vafle potřebujete jen sýr a vajíčko. Jedná se tedy o snack plný bílkovin, zato s minimem sacharidů a samozřejmě bez lepku a bez mouky. Poslouží tak jako sytá snídaně nebo ještě lépe večeře, kdy už snížený příjem sacharidů uškodí málokomu.
Chaffles (sýrové keto vafle bez mouky)
Na 1 porci potřebujete:
- 90 g strouhaného čedaru
- 1 vejce
Postup
- Dejte zahřát vaflovač. Vejce promíchejte se sýrem a lžící těsto rozdělte na rozpálené plotýnky. Z uvedeného množství vyjdou dvě větší nebo tři menší vafle. Vaflovač zavřete a pečte 2 až 3 minuty dozlatova a křupava.
- Ihned servírujte. Vafle můžete doplnit vařeným či smaženým vajíčkem, šunkou, uzeným lososem, avokádem a další zeleninou nebo podávat po americku s opraženou slaninou a javorovým sirupem.
Tipy & triky
- Pro „těstovější“ strukturu přidejte k sýru a vajíčku ještě lžíci mandlové mouky.
- Použít můžete i jiné tvrdé sýry jako goudu, eidam nebo strouhanou mozzarellu (tedy ne tu v nálevu).
- Vafle lze dochutit bylinkami, sušeným česnekem či pálivou paprikou.
- Pokud nemáte nepřilnavý vaflovač, vystříkejte ho trochou oleje. Já používám obyčejný toustovač s vyměnitelnými plotýnkami, z čehož jedna je na vafle, a funguje perfektně.