I když mají batáty sladkou chuť, zpravidla jsou součástí slaných pokrmů. Výborně se pojí s orientálními druhy koření, jako je pískavice, římský kmín, koriandr, skořice atd. Batátové vafle některé z těchto druhů koření obsahují a některé další můžete podle svých chutí přidat.

Vafle mohou dominovat vašemu snídaňovému talíři. Výtečně doprovodí například vejce zastřené, sázené, vejce míchanávejce do skla, zároveň i sýry a slaninu. Stejně tak dobře, jako svou úlohu hrají při snídani, zastanou také roli přílohy k hlavnímu jídlu v rámci oběda či večeře. Batátové vafle jsou zkrátka univerzální a chutnají stejně dobře teplé jako za studena.

Batátové vafle bez mouky

Na 8 vaflí potřebujete:

  • 300 g batátů (po oloupání)
  • 1 jarní cibulka
  • 3 vejce
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl
  • Tuk na smažení (ghí, řepkový, olivový nebo kokosový)

K podávání:

  • Vejce
  • Ocet na přípravu zastřeného vejce
  • Rukola nebo oblíbený salát
  • Prosciutto  
  • Avokádo
  • Rajčata
  • Okurka
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Pažitka

Postup

  1. Batáty nastrouhejte do mísy nahrubo. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, vejce, koření a sůl. Dobře promíchejte.
  2. Rozpalte vaflovač. Potřete ho olejem a na plotýnku nanášejte po lžíci batátového těsta. Lžíci trochu rozprostřete do kulata. Přiklopte a 10 až 12 minut smažte. Vždy po odebrání hotových vaflí z vaflovače nechte přístroj znovu pořádně nahřát. Poté opět potřete olejem a tak dále, dokud nezpracujete všechno těsto. Před smažením nových vaflí těsto pokaždé dobře promíchejte.
  3. Připravte si středně velký hrnec s vodou a přiveďte těsně pod bod varu. Vlijte do vody lžíci octa a míchejte, aby vznikl uprostřed vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce a držte teplotu stále kolem bodu varu. Voda by neměla hodně vřít, aby se vejce nepoškodilo. Vařte 4 minuty. Pokud se během varu vejce přichytlo ke dnu, hrncem trochu trhněte, mělo by se tak ode dna oddělit. Vejce opatrně vyndejte a přendejte do studené vody, aby se zastavil var. Pokračujte i s dalšími vejci (počítejte jedno vejce na jednu porci). Pokud chcete vejce před podáváním ohřát, vložte je nakrátko do horké vody.
  4. Na talíř rozprostřete trochu rukoly, naservírujte vafle, plátek prosciutta, kousek avokáda a vejce. Obložte zeleninou. Lehce osolte a opepřete, posypejte pažitkou a podávejte.