skip to main content

Tři role kremrole. Sněhová, malinová a lískooříšková zabalená do křehkého kefírového těsta

Nachystejte si kovové trubičky na pečení, kuchyňský teploměr a robota. Bez těchto pomocníků by to dnes nešlo. A protože krém v kremroli hraje veledůležitou roli, je potřeba mu věnovat tu správnou péči. 

Pro perfektně vyšlehaný sníh nechte bílky důkladně odpočinout při pokojové teplotě. Italský meringue – sněhová hmota z našlehaných bílků, ke kterým se pomalu přilévá cukrový rozvar – je pro kremrole jako stvořený. Chutná skvěle a zároveň perfektně drží svůj tvar. Křehké kefírové těsto stačí pak tímto vláčným, krémovým sněhem naplnit a skvostné kremrole jsou na světě. 

Existuje nespočet dalších možností, čím božské trubičky naplnit. Vyzkoušejte i nevšední malinovou nebo lískooříškovou náplň. Je to příjemná změna, kterou můžete při ochutnávce kremrolí směle hodnotit a porovnávat.

Křehké kefírové kremrole

Na 26 kremrolí potřebujete:

  • 280 g hladké mouky + na podsypání
  • sůl
  • 2 žloutky
  • 120 ml kefíru
  • 250 g másla + na potření kovových trubiček
  • moučkový cukr na posypání

Na italský meringue: 

  • 180 g krupicového cukru
  • 60 ml vody
  • 3 bílky pokojové teploty (90 g)

Na malinovou náplň:

Reklama
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání 
  • 150 g Philadelphie
  • 75 g Lučiny 
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce hustého malinového džemu
  • lyofilizované maliny na posypání

Na lískooříškovou náplň:

  • 150 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžíci lískooříškového krému
  • neloupané lískové ořechy na posypání

Postup

  1. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, žloutky, kefír a na kousky pokrájené máslo. Vše promíchejte a máslo pomocí špiček prstů do těsta zapracujte. Podle potřeby podsypávejte těsto při hnětení trochou mouky, dokud nebude hladké a nelepivé. Zabalte jej do fólie a nechte minimálně 2 hodiny odležet v lednici. Prospěje mu odpočinek v lednici i celou noc.
  2. Připravte si náplně. Naplňte je do zdobicích sáčků s kulatými či hvězdicovými špičkami a nechte v lednici, dokud jimi nebudete plnit upečené a zchladlé kremrole.
  3. Italský meringue: Do rendlíku dejte cukr s vodou a rozehřejte na teplotu 118 °C. V mezičase pomalu šlehejte bílky, které mají pokojovou teplotu. Cukrový rozvar poté tzv. „na nitku“ vlijte k našlehaným bílkům – tenkým pramínkem, pomalu a po stěně mísy. Zvyšte rychlost kuchyňského robota a přibližně 5 minut šlehejte, dokud nedocílíte krásně lesklé a pevné sněhové hmoty. Další tepelná úprava není požadována a výsledek je takto připraven k po(u)žití.
  4. Malinová náplň: Vychlazenou smetanu promíchejte s krémovými sýry, prosátým moučkovým cukrem a vyšlehejte na pevný krém. Vmíchejte k němu malinový džem a několik mezi prsty rozdrolených lyofilizovaných malin.
  5. Lískooříšková náplň: Mascarpone, prosátý moučkový cukr a smetanu vyšlehejte dotuha. Nakonec lehce vmíchejte lískooříškový krém.
  6. Kovové trubičky na kremrole pomažte tuhým máslem. Odpočaté těsto rozdělte na polovinu (nebudete muset válet tak velkou plochu) a z každé pak vyválejte na pomoučené ploše obdélník. Z něj pomocí rádýlka nebo nože vykrájejte proužky široké asi 3 cm a dlouhé asi 25 cm. Proužky obtočte kolem kovových trubiček a zlehka je k nim utiskněte – především pak oba konce, aby neměly tendenci se v troubě odlepovat.
  7. Kremrole vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným rozestupem a pečte při 190 °C asi 15 minut dozlatova. Nechte je chvilku vychladnout a pak opatrně sejměte z kovových trubiček. Pokračujte s obtočením dalších proužků kolem trubiček. Podle toho, jaký počet kovových trubiček vlastníte, „otočíte“ množství plechů v troubě.
  8. Do upečených kefírových trubiček vtlačte pomocí zdobících sáčků jednotlivé náplně (vždy z obou stran). Sněhové kremrole ponechte jen tak, malinové dozdobte rozdrolenými lyofilizovanými malinami a lískooříškové zase nasekanými lískovými ořechy. Před podáváním kremrole posypejte moučkovým cukrem.