Pandanus amaryllifolius. Možná je některým tato rostlina doma pastvou pro oči. My ji dnes zužitkujeme do palačinek a z jejích listů připravíme tradiční indonéský dezert. Slovo „dadar“ znamená palačinka a „gulung“ rolovat. Palačinky se rolují jako jarní závitky a jsou naplněny exkluzivní náplní z kokosu a palmového cukru. Jsou oblíbené rovněž v Malajsii, Singapuru i na Srí Lance, kde však nesou jiný název.
Listy pandánu mají výrazné aroma, které připomíná ořechy a vanilku. Ne náhodou je pandán nazýván právě „vanilkou východu“. Pandánové listy tak dodávají palačinkám nejen nenahraditelnou chuť i vůni, ba dokonce jejich typicky zelený odstín.
Palačinky z rýžové mouky jsou jemné a těsto při smažení pěkně spolupracuje – po zpevnění po pánvi klouže bez jediné kapky oleje na potření. Rýžovou mouku můžete nahradit hladkou pšeničnou, těsto z rýžové je však jemnější a krásně nadýchané, navíc je tato mouka přirozeně bezlepková.
Dadar gulung (indonéské bezlepkové palačinky s kokosovou náplní)
Na 6 palačinek o průměru 23 cm potřebujete:
- 5 pandánových listů
- 125 ml vody
- 140 g rýžové mouky
- Špetka soli
- 1 vejce
- 300 ml kokosového mléka
- 2 až 3 kapky pandánové příchutě (esence)
Náplň:
- 120 g palmového cukru
- 2 pandánové listy (čerstvé nebo mražené)
- 125 ml vody
- 250 g nastrouhaného čerstvého kokosu
Postup
- Začněte přípravou náplně. Palmový cukr v prášku (případně nastrouhaný z tradičně pevného tvaru), pandánové listy a vodu spolu povařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs neztmavne. Na listech můžete udělat volný uzel, ať nejsou tak dlouhé a lépe se s nimi manipuluje, případně je překrojte napůl.
- Pandánové listy vyjměte a přidejte nastrouhaný kokos. Nejlépe si pochutnáte na čerstvě nastrouhané dužině kokosového ořechu. Případně zvolte co nejkvalitnější strouhaný s opravdovou chutí a vůní kokosu.
- Obsah pánve průběžně promíchejte, dokud se téměř celá tekutina nevsákne do kokosu. Náplň by měla zůstat stále lehce šťavnatá, nikoli úplně vysušená. Po dokončení ji nechte prozatím stranou.
- Pandánové listy s vodou na palačinky rozmixujte v mixéru. Pro získání čerstvé pandánové šťávy přeceďte obsah přes jemné síto. Dá se použít rovněž pandánový extrakt, který zakoupíte v asijských potravinách. Pokud ale máte listy pandánu, volte domácí variantu pandánové šťávy. Srovnání domácí a koupené varianty můžete vidět na fotografii výše. Domácí je trochu světlejší, ale neobsahuje žádné složky navíc.
- Rýžovou mouku, špetku soli, rozšlehané vejce, kokosové mléko a šťávu z pandánu důkladně promíchejte. Přidejte 2 až 3 kapky pandánové esence pro zelenější barvu. Vše důkladně metličkou vymíchejte nebo klidně rozmixujte v mixéru. Vznikne vám jemné zelenkavé těsto tekutější konzistence.
- Rozpalte nepřilnavou pánev (ideálně přímo na palačinky) a naneste na ni krouživými pohyby sběračku těsta. Tenkou palačinku smažte na středním plameni po dobu 2, maximálně 3 minut, dokud shora nezpevní – v tento moment dokonce ještě více zezelená.
- Palačinku opatrně obraťte a opečte už jen velmi krátce z druhé strany. Postačí opravdu pár vteřin. Tento krok lze navíc úplně vynechat, těsto tak bude na povrchu krásně hladké. Hotovou palačinku přeneste na talíř a pokračujte stejným způsobem do spotřebování těsta.
- Kokosovou náplň naneste na spodní část palačinky blíže k vám. Přehněte přes ni těsto, pak pravý i levý okraj směrem ke středu a srolujte až do konce – podobně jako je tomu u jarních závitků. Palačinky můžete naservírovat šikmo přepůlené, aby se zviditelnila jejich skvostná náplň.
Kde sehnat suroviny: Převážnou část surovin (především pandánové listy, extrakt i esenci nebo palmový cukr) seženete v asijských potravinách (např. CocoWoods, PinoyStore či Nugatu). Anebo navštivte přímo pražskou Sapu, tam máte úspěch zaručen.