Pandanus amaryllifolius. Možná je některým tato rostlina doma pastvou pro oči. My ji dnes zužitkujeme do palačinek a z jejích listů připravíme tradiční indonéský dezert. Slovo „dadar“ znamená palačinka a „gulung“ rolovat. Palačinky se rolují jako jarní závitky a jsou naplněny exkluzivní náplní z kokosu a palmového cukru. Jsou oblíbené rovněž v Malajsii, Singapuru i na Srí Lance, kde však nesou jiný název.

Listy pandánu mají výrazné aroma, které připomíná ořechy a vanilku. Ne náhodou je pandán nazýván právě „vanilkou východu“. Pandánové listy tak dodávají palačinkám nejen nenahraditelnou chuť i vůni, ba dokonce jejich typicky zelený odstín.

Palačinky z rýžové mouky jsou jemné a těsto při smažení pěkně spolupracuje – po zpevnění po pánvi klouže bez jediné kapky oleje na potření. Rýžovou mouku můžete nahradit hladkou pšeničnou, těsto z rýžové je však jemnější a krásně nadýchané, navíc je tato mouka přirozeně bezlepková.

Dadar gulung (indonéské bezlepkové palačinky s kokosovou náplní)

Na 6 palačinek o průměru 23 cm potřebujete:

  • 5 pandánových listů
  • 125 ml vody
  • 140 g rýžové mouky
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 300 ml kokosového mléka
  • 2 až 3 kapky pandánové příchutě (esence)

Náplň:

  • 120 g palmového cukru
  • 2 pandánové listy (čerstvé nebo mražené)
  • 125 ml vody
  • 250 g nastrouhaného čerstvého kokosu

Postup

  1. Začněte přípravou náplně. Palmový cukr v prášku (případně nastrouhaný z tradičně pevného tvaru), pandánové listy a vodu spolu povařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs neztmavne. Na listech můžete udělat volný uzel, ať nejsou tak dlouhé a lépe se s nimi manipuluje, případně je překrojte napůl.
  2. Pandánové listy vyjměte a přidejte nastrouhaný kokos. Nejlépe si pochutnáte na čerstvě nastrouhané dužině kokosového ořechu. Případně zvolte co nejkvalitnější strouhaný s opravdovou chutí a vůní kokosu.
  3. Obsah pánve průběžně promíchejte, dokud se téměř celá tekutina nevsákne do kokosu. Náplň by měla zůstat stále lehce šťavnatá, nikoli úplně vysušená. Po dokončení ji nechte prozatím stranou.
  4. Pandánové listy s vodou na palačinky rozmixujte v mixéru. Pro získání čerstvé pandánové šťávy přeceďte obsah přes jemné síto. Dá se použít rovněž pandánový extrakt, který zakoupíte v asijských potravinách. Pokud ale máte listy pandánu, volte domácí variantu pandánové šťávy. Srovnání domácí a koupené varianty můžete vidět na fotografii výše. Domácí je trochu světlejší, ale neobsahuje žádné složky navíc.
  5. Rýžovou mouku, špetku soli, rozšlehané vejce, kokosové mléko a šťávu z pandánu důkladně promíchejte. Přidejte 2 až 3 kapky pandánové esence pro zelenější barvu. Vše důkladně metličkou vymíchejte nebo klidně rozmixujte v mixéru. Vznikne vám jemné zelenkavé těsto tekutější konzistence.
  6. Rozpalte nepřilnavou pánev (ideálně přímo na palačinky) a naneste na ni krouživými pohyby sběračku těsta. Tenkou palačinku smažte na středním plameni po dobu 2, maximálně 3 minut, dokud shora nezpevní – v tento moment dokonce ještě více zezelená.
  7. Palačinku opatrně obraťte a opečte už jen velmi krátce z druhé strany. Postačí opravdu pár vteřin. Tento krok lze navíc úplně vynechat, těsto tak bude na povrchu krásně hladké. Hotovou palačinku přeneste na talíř a pokračujte stejným způsobem do spotřebování těsta.
  8. Kokosovou náplň naneste na spodní část palačinky blíže k vám. Přehněte přes ni těsto, pak pravý i levý okraj směrem ke středu a srolujte až do konce – podobně jako je tomu u jarních závitků. Palačinky můžete naservírovat šikmo přepůlené, aby se zviditelnila jejich skvostná náplň.

Kde sehnat suroviny: Převážnou část surovin (především pandánové listy, extrakt i esenci nebo palmový cukr) seženete v asijských potravinách (např. CocoWoods, PinoyStore či Nugatu). Anebo navštivte přímo pražskou Sapu, tam máte úspěch zaručen.