K syrečkům neboli olomouckým tvarůžkům má málokdo vlažný vztah. Zpravidla je totiž buď milujete, nebo nenávidíte. A jedině osoby z prvního zmíněného tábora potěší čerstvě uvařené halušky smíchané s tímto táhnoucím se sýrem s minimem tuků a slušnou porcí bílkovin. Nočky posypejte ještě šťavnatou slaninou a pórkem a vybrané strávníky potěšíte tolik, že na všechny ostatní jednoduše zapomenete.

Hanácké halušky: bramborové halušky s tvarůžky, pórkem a slaninou

Na 4 porce halušek potřebujete:

  • 600 g brambor varného typu C
  • sůl
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 balení olomouckých tvarůžků (cca 300 g)

Dále:

  • 200 g slaniny
  • 1 pórek nebo 2 cibule
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Tvarůžky nastrouhejte nahrubo. Pórek podélně rozpulte, pod tekoucí vodou ho rozeberte, omyjte od hlíny a nechte oschnout. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte pomalu nasucho na pánvi zesklovatět. Pórek nakrájejte na kolečka, přidejte ke slanině a ještě chvíli restujte, až pórek změkne a lehce zezlátne. Opepřete.
  2. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory oloupejte, najemno nastrouhejte, v cedníku z nich vymačkejte vodu a v míse je smíchejte s vejcem, trochou soli a moukou. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby šlo protlačit sítem na halušky, ale zároveň jím neprotékalo.
  3. Do vroucí vody vhoďte kousek těsta, pokud se rozvaří, ještě přidejte mouku. Přes haluškový cedník pak do vroucí vody protlačte veškeré těsto a halušky vařte do momentu, kdy vyplavou na povrch. Sceďte nebo vyndejte děrovanou lžící, smíchejte s tvarůžky a podávejte s opečenou slaninou a pórkem, pro svěžejší chuť můžete posypat pažitkou.