Dušičky můžete uctít mnoha způsoby – vzpomínání na naše blízké je samozřejmostí, ale dnešní svátek lze pojmout také jako oslavu života. A ten je potřeba si řádně zpříjemnit, třeba tak trochu tematicky tradičními žloutkovými věnečky jako z cukrárny.

Dokonalé věnečky lze připravit i doma a to daleko jednodušeji, než se zdá. Skládají se z vypečeného odpalovaného těsta, domácího vanilkového krému a rumovocitronové polevy. Spojení tak jednoduché a přesto dokonalé. Troufnu si říci, že u jednoho nezůstanete.

Milovníkům tradičních zákusků doporučuji vyzkoušet i náš recept na větrníky nebo jednodušší žloutkové řezy. Pokud chcete slavit ještě trochu morbidněji, dejte šanci křehkým rakvičkám.

zloutkove venecky

Tradiční žloutkové věnečky z odpalovaného těsta

Na cca 20 kusů potřebujete:

  • 125 g vody
  • 125 g mléka
  • špetku soli
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 145 g hladké mouky
  • 220 g vajec – cca 4 kusy

Na žloutkový vanilkový krém:

  • 400 g plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk či ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 4 žloutky
  • 120 g krupicového cukru
  • 50 g škrobu
  • 175 g změklého másla
  • 40 g rumu

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 15 g citronové šťávy
  • 20 g rumu
zloutkove venecky

Postup

  1. Začněte s přípravou vanilkového krému. Mléko společně s vanilkou a vanilkovým extraktem nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijte trochu mléka. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, stáhněte ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šlehejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
  2. Vanilkovou omáčku přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na střední teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, směs by měla zhoustnout do konzistence pudinku. 
  3. Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte 40 g másla, nakonec krém přilijte do čisté mísy a přetáhněte potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, a nevytvořil se tak škraloup. Krém nechte vychladnout na lince a poté přesuňte do lednice na 3 hodiny.
  4. Mezitím připravte odpalované těsto. Mléko společně s vodou, špetkou soli, cukrem a máslem smíchejte v kastrůlku a pomalu zahřívejte. Jakmile směs dosáhne varu, přisypte najednou veškerou mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hladké, kompaktní a tuhé těsto, které drží v jedné kouli a samo se odlepuje od stěn, trvá to cca 3 minuty.
  5. Stáhněte z plotny, vyklopte do velké mísy na šlehání a nechte cca 5 minut vychladnout.  Nyní začněte robotem či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca jednu minutu samotné těsto, následně postupně přidejte jednotlivá vejce. Vždy počkejte, až se každé kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Výsledné těsto má mít takovou konzistenci, aby drželo tvar, ale zároveň nesmí být tak tuhé, aby nešlo stříkat zdobicím sáčkem na plech.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C a dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku se zdobicí řezanou špičkou a vytvarujte na plech jednotlivé věnečky, mělo by jich být cca 20, záleží na velkosti. Nezapomeňte, že věnečky v troubě poměrně nabudou, takže je dávejte na plechu dále od sebe.
  7. Plech vložte do předehřáté trouby na 30 minut či dokud věnečky nebudou hnědé. Pokud je vyndáte moc brzo, opět spadnou a budou nepoužitelné. Troubu po celou dobu pečení ani neotevírejte a pečte vždy pouze jeden plech. Hotové věnečky nechte vychladnout na plechu.
  8. Ke studenému vanilkovému krému přidejte zbylých 135 g změklého másla a rum a začněte v robotu či ručním šlehačem šlehat, dokud se máslo kompletně nezapracuje do krému. Šleháním máslo zbělá a nabude, na maximální rychlost to trvá asi 10 minut. Výsledný krém by měl být hladký, našlehaný, hutný, ale zároveň lehký.
  9. Přesuňte ho do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a připravte polevu. Moučkový cukr smíchejte s rumem a citronovou šťávou a vymíchejte hladkou a hustou polevu.
  10. Jednotlivé věnečky prořízněte a spodní část naplňte připraveným vanilkovým krémem. Horní půlku potřete cukrovou polevou a přiklopte vrchní částí. Hotové věnečky uchovávejte v lednici, vydrží několik dnů.
zloutkove venecky