Kibbeh je populární pokrm z Blízkého východu, tradičně podávaný zejména v Libanonu a Sýrii, inspiroval ale i latinskoamerickou kuchyni. Připravuje se v nesčetném množství variant, vždy se kombinuje mleté maso a bulgur s různými druhy koření a bylin a po zakousnutí do vnější křupavé vrstvy vás čeká překvapení v podobě aromatické náplně. Ačkoli to tak na první pohled možná nevypadá, je to snadno připravitelný recept, který lze podávat jako předkrm nebo hlavní chod.

Pokud nejste fanoušky jehněčího masa, v klidu ho vyměňte za mleté hovězí. Piniové ořechy můžete nahradit vlašskými a místo tahini dresinku si kibbeh vychutnáte i s klasickým česnekovým dipem. Jehněčí maso doporučuji namlít doma či požádat řezníka, nejvhodnějšími částmi jsou kýta nebo hřbet.

Foto Markéta Marešová

Libanonský kibbeh s jehněčím či hovězím a tahini dresinkem

Na 4 porce potřebujete:

  • 210 g bulguru
  • 250 g vody
  • 350 g mletého jehněčího masa
  • 1 velkou cibuli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ⅓ lžičky mletého hřebíčku
  • ⅓ lžičky muškátového oříšku
  • ⅓ lžičky kajenského pepře
  • ⅓ lžičky uzené papriky
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
  • řepkový olej na smažení
  • citron k podávání

Na náplň:

  • 30 g piniových oříšků
  • 1 velkou cibuli
  • 350 g mletého jehněčího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ l lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ⅓ lžičky mletého hřebíčku
  • ⅓ lžičky muškátového oříšku
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvé máty
  • sůl a pepř

Na dresink:

  • 200 g řeckého tučného jogurtu
  • 40 g tahini pasty
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • hrst máty
  • sůl a pepř
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Bulgur nasypte do vody a nechte dvacet minut namáčet, mezitím připravte náplň. Rozpalte pánev a nasucho opražte piniové oříšky, dejte pozor, ať se vám nespálí. Cibuli na náplň pokrájejte nadrobno, jakmile jsou ořechy opražené, odeberte je z pánve, přidejte olej a pokrájenou cibuli.
  2. Za občasného míchání nechte zesklovatět, následně přidejte mleté jehněčí maso a pomocí vařečky ho rozdělte na malé kousky. Restujte, dokud není maso zcela hotové. Osolte, opepřete, přidejte koření, opražené ořechy a pokrájené bylinky. Nechte vychladnout a mezitím dodělejte vnější vrstvu.
  3. Cibuli nahrubo pokrájejte a společně s bulgurem, kořením, solí, pepřem a bazalkou nasypte do mixéru. Rozmixujte na pastu, dále přidejte mleté jehněčí maso a rozmixujte do hladké hnědé lepkavé směsi.
  4. Ze směsi vytvořte navlhčenýma rukama patnáct až šestnáct stejných kuliček. Uchopte kuličku do ruky a vytvarujte ji do špičatého tvaru podobného kuželu. Palcem vytvořte na spodní straně velkou díru a naplňte ji připravenou náplní. Otvor pevně uzavřete a vytvarujte špičku i na druhé straně. Pokud se vám tvarování nedaří, můžete ponechat plněné kuličky. Takto pokračujte, dokud nenaplníte veškeré kusy.
  5. V malém hrnci rozpalte dostatečné množství oleje na 170 stupňů. Jakmile je horký, smažte jednotlivé kusy dvě až tři minuty, při smažení by měly být kompletně ponořené. Přendejte na talíř vystlaný papírovými utěrkami, ty zachytí přebytečný tuk.
  6. Během smažení připravte dresink. Jednoduše smíchejte řecký jogurt s tahini pastou, přidejte prolisovaný česnek, olej, sůl, pepř a najemno nakrájenou mátu. Podávejte s plátky citronu.
Foto Markéta Marešová