Z tradičních skromných surovin našich předků, jako jsou pohanka a brambory, se dá vykouzlit vydatný, krajově uznávaný a oblíbený pokrm jako právě na Valašsku známý kontrabáš.
Jídla se připravil pořádný pekáč a najedla se z něj poctivě celá rodina. Uzené maso nebylo vždy dostupné, a tak jej vystřídaly houby. Takto si mohou pokrm hravě přizpůsobit i vegetariáni a místo sádla použít rostlinný olej. Kontrabáš je skromné jídlo bohatých chutí a vzpomínek na doby minulé. Připomenout si je můžete i samotnou přípravou a pohanku (výbornou rovněž se špenátovou omáčkou a lososem) nechat dojít pěkně v teple peřin, jak to dříve ženy v domácnosti běžně dělávaly.
Valašský kontrabáš (zapečené brambory s pohankou a uzeným masem)
Na 6 poctivých porcí potřebujete:
- 400 g pohanky
- 1 kg brambor
- 2 lžíce sádla + na vymazání
- 1 větší cibule
- 350 g uzeného masa
- 4 stroužky česneku
- Sůl & pepř
- 1 až 2 lžíce sušené majoránky
K podávání:
- Kysané zelí
- Kyselé okurky
- Čerstvá majoránka a petržel
Postup
- Pohanku důkladně propláchněte, vložte do dvojnásobku studené osolené vody, přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Pak hrnec přikryjte pokličkou a pohanku nechte v teple alespoň 15 minut dojít, měla by vsáknout veškerou vodu.
- Brambory uvařte v celku i se slupkou v osolené vodě. Oloupejte je, nakrájejte na menší kousky a přidejte ke změklé pohance do zavřeného hrnce.
- Na sádle mezitím dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájené uzené maso. Nakonec přidejte nadrobno nakrájený česnek a nechte jej rozvonět.
- Brambory v pohance zlehka rozšťouchejte nebo je ponechte na kousky, jak jsou. Vmíchejte k nim obsah hrnce s uzeným masem, osolte, lehce opepřete a ochuťte majoránkou.
- Vše přendejte do velkého pekáče vymazaného sádlem a pečte při 200 °C asi 20 minut dozlatova. Podávejte s kysaným zelím a kyselou okurkou. Nakonec ozdobte čerstvou majoránkou a petrželí.
Tip: Na kontrabáš před vložením do trouby nastrouhejte brynzu (která je nejen chloubou slovenských halušek) nebo jakýkoli výraznější druh sýru a zapečte i s ním.