Řecký salát Horiatiki (Xoriatiki) je součástí každé řecké tabule a připravit si ho můžete jednoduše i doma v srdci Evropy, stačí kvalitní a čerstvé suroviny. Těch je v receptu opravdu jen pár, proto vyberte dobrou zeleninu, sýr i olivový olej.

Pokud vás jižní chutě nalákaly, vystrojte si celou řeckou hostinu! Recepty na speciality jako okurkový salát tzatziki, zapečené brambory s lilkem mussaka, kuřecí polévku avgolemono nebo plněnou zeleninu yemista u nás najdete také. 

Řecký salát se sýrem feta (Horiatiki)

Na 2 porce potřebujete:

  • cca 300 g rajčat 
  • 1 salátovou okurku
  • 1 hrst oliv (např. černé či kalamata)
  • ½ papriky
  • ½ malé červené cibule
  • 120 g sýru feta
  • 1 lžičku sušeného či čerstvého oregana
  • 1 lžíci nakládaných kaparů (lze vynechat)

Na dresink:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje 
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • ½ lžičky soli 
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lístky máty
řecký salát

Postup

  1. Začněte přípravou dresinku: olivový olej, citronovou šťávu a vinný ocet krátce smíchejte ruční metlou dohromady, přidejte sůl, pepř a najemno nasekanou čerstvou mátu. 
  2. Klasická rajčata nakrájejte na čtvrtky, cherry rajčata překrojte napůl. Okurku oloupat můžete i nemusíte, každopádně ji nakrájejte na kolečka. Papriku nasekejte na nudličky, cibuli na měsíčky. 
  3. Do mísy nebo na servírovací talíř dejte zeleninu, přidejte celé olivy a sýr feta. Vše posypejte  oreganem a zakápněte připraveným dresinkem. K salátu můžete podávat i nakládané kapary. 
řecký salát