Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Pečínka z mini kuřátka je sice trochu dekadentní, leč na jarní hostinu jako dělaná pochoutka. Naplňte ji svěží bylinkovou nádivkou s citronovou kůrou, obložte pečenou mrkví a máte opulentní nedělní oběd na Velikonoce či jakoukoli jinou oslavu jara. Kuřátka nepřepečte, aby se zbytečně nevysušila, a nešetřete máslem – odmění se vám pak o to lepší chutí.
Baby kuřátko s bylinkovou nádivkou & pečená mrkev
Na 4 porce potřebujete:
- 2 baby kuřátka (pro hladovější osoby dejte kuřata 4)
- Sůl & pepř
- 80 g změklého másla
Na bylinkovou nádivku a mrkev:
- 4 rohlíky (klidně včerejší)
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- Špetka muškátového květu
- Sůl & pepř
- 90 g slaniny
- 1 svazek jarní cibulky nebo 1 cibule
- 3 velké hrsti jarních bylinek (medvědí česnek, baby špenát, kopřivy, petržel, pažitka, kopr, máta, tymián, rozmarýn, bazalka…)
- Kůra z 1 citronu
- 2 stroužky česneku (vynechejte, pokud dáváte medvědí česnek)
- 2 svazky mrkve (ideálně karotky)
- Olivový olej
Postup
- Karotku neloupejte, jen pořádně odrhněte, odkrojte nať (pokud není hořká, můžete ji použít do nádivky), rozložte na pekáč, kde budete péct kuře, promnete s trochou oleje a osolte a opepřete.
- Rohlíky nakrájejte na kostičky (to můžete udělat i den předem), pokapejte mlékem rozšlehaným s vejci, trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a špetkou muškátu a nechte chvíli nasáknout.
- Na proužky pokrájenou slaninu mezitím začněte na pánvi zahřívat, a když pustí tuk, přidejte kolečka jarní cibulky. Restujte dál, a když začne cibulka zlátnout, vmíchejte nasekané bylinky jako je medvědí česnek, baby špenát či mladé kopřivy (ty předem spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a pořádně vyždímejte) a nasekaný klasický česnek, pokud dáváte. Osolte, a jakmile listy zavadnou, stáhněte z ohně. Bylinky jako petržel, pažitku, kopr, mátu, tymián, rozmarýn či bazalku jen nasekejte a přidejte rovnou k pečivu.
- Poté do mísy k rohlíkům přidejte i slaninu s cibulkou a nastrouhanou citronovu kůru (jen její žlutou část) a zlehka promíchejte.
- Kuře by vám mělo stačit jedno pro dvě osoby, ale jestli máte větší apetit, upečte raději čtyři, nádivka vám vyjde do všech. Kuřátka omyjte, osušte a naplňte nádivkou. Zbylou nádivku rozdělte do máslem vymazaných zapékacích mističek, malé koláčové formy nebo z ní vytvarujte kuličky. Nožičky kuřat svažte provázkem, aby nádivka nevypadávala, a křidélka zastrčte dospod, aby se nepřipalovala.
- Celá kuřata pořádně potřete máslem a část másla jim ještě zastrčte pod kůži na prsíčkách, díky tomu se nevysuší. Celá je také osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, přidat můžete také další nasekané bylinky. Podlijte asi 200 ml vody, přiklopte a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 25 minut. Poté je odklopte, do trouby přidejte zbylou nádivku a pečte odklopené dalších 30 až 40 minut dozlatova. Čas od času přelijte výpekem.
- Kuřata rozpulte a podávejte spolu s pečenou mrkví, zbylou nádivkou, vypečenou šťávou a případně ještě šťouchanými bramborami.
Mandlová nádivka: Pro křupavost přidejte do nádivky hrst nahrubo sekaných mandlí nebo mandlových lupínků.