První školní týden je úspěšně za námi, tak si na jeho oslavu (nebo pod jakoukoli jinou záminkou) upečme křehký koláč plný vanilkového krému a šťavnatých švestek. Po sezoně je klidně vyměňte za jablka či hrušky, do krému či těsta můžete zakomponovat také skořici, kardamom či perníkové koření, které zase dodají kořeněnou chuť podzimu.
Křehký koláč se švestkami a mascarpone
Na formu o průměru 26 cm potřebujete:
- 140 g studeného másla
- 170 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 5 lžic ledové vody
- špetku soli
Na náplň:
- 150 g smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 15 g škrobu
- 80 g moučkového cukru
- cca 10 velkých švestek
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a soli vytvořte bříšky prstů či v robotu drobenku, následně přidejte žloutek a ledovou vodu a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Vytvarujte z něj disk, zabalte do potravinové fólie a přesuňte do lednice alespoň na 45 minut.
- Jakmile je těsto odleželé, rozválejte ho na lehce pomoučněné ploše na tenké kolo o rozměru o něco větším, než je vaše forma. Rozválené těsto namotejte na váleček a opatrně ho přesuňte do koláčové formy. Uhlaďte a přebytečné okraje lehce stlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a celou formu přesuňte ztuhnout do lednice na dalších 20 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte náplň. Švestky rozpulte a vypeckujte. Mascarpone smíchejte s vajíčkem i žloutky, moučkovým cukrem, vanilkou a škrobem a prošlehejte do hladké směsi. Následně přidejte smetanu a opět promíchejte. Směs přelijte do připravené koláčové formy a rovnoměrně poklaďte rozpůlenými švestkami.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut, následně přikryjte alobalem a pečte dalších 15 minut. Koláč by měl být zlatavý a švestky zcela měkké. Nechte vychladnout ve formě, následně dejte ztuhnout do lednice alespoň na hodinu.
Co se zbylými bílky?
Zbylé tři bílky rozhodně nevyhazujte. Můžete je zamrazit a časem použít do pavlovy, pusinek, laskonek nebo bezé rolády. Geniální je také ovesná kaše s bílkem, dodá jí na sytosti a nadýchanosti, ale na chuti přitom nic nepoznáte.